ДНЕС Е ДЕН ЗА РАЗМИСЪЛ ПРЕДИ МЕСТНИЯ ВОТ НА 29 ОКТОМВРИ

Автор: 5 GmediA 08:27, 28 октомври 2023
Източник: Архив БГНЕС

28 октомври е определен за ден за размисъл преди местните избори в неделя. Указът за вота бе подписан през юли от президента Румен Радев.

В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение. Ако секционната избирателна комисия установи такива, тя незабавно ги отстранява, при необходимост със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на МВР.

Местната власт има право да забрани продажбата на алкохол на територията на общината си.

Над 6 000 048 души имат право да гласуват на изборите. Право да гласува има всеки, който е навършил 18 години, не е поставен под запрещение, не изтърпява наказание "лишаване от свобода" и с адресна регистрация по постоянен или настоящ адрес на територията на съответната община или кметство, където възнамерява да гласува. Ако адресът е настоящ, то трябва да бъде такъв от поне 6 месеца.

На разположение на избирателите от 07:00 часа в неделя ще бъдат малко над 12 200 секции. Всички секции ще останат отворени до 20:00 часа, освен ако пред вратите им към този час все още чакат негласували. Тогава изборният ден на съответното място ще бъде удължен с още час. Малко над 400 са подвижните секции - тези разположени в болници и други социални заведения. На местни избори секции в чужбина не се разкриват. В над 11 000 секции отново ще има видеонаблюдение и излъчване на резултатите.

Тагнато в: Ден за размисъл

Последни новини

Общо гласували: 28

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
25 гласували / 89.29%
Не
2 гласували / 7.14%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 3.57%