МИНИСТЕРСТВО НА ЕЛЕКТРОННОТО УПРАВЛЕНИЕ ВСЕ ПАК СЕРТИФИЦИРА МАШИНИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ

Автор: 5 GmediA 08:52, 28 октомври 2023
Източник: БТА

Министерството на електронното управление (МЕУ) публикува и изпрати в Централната избирателна комисия (ЦИК) в законоустановения срок доклада за оценяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията на Изборния кодекс и техническата спецификация. Това съобщиха от министерството.

На сайта на министерството е публикуван пълният текст на решението на МЕУ, Българския институт по метрология (БИМ) и Българския институт за стандартизация (БИС), с което трите институции удостоверяват съответствието на машините. Цялото решение може да бъде прочетено тук.

Документът е подписан от заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов, Паун Илчев - и.д. председател на Българския институт по метрология, както и Ивелин Буров - председател на Управителния съвет на Българския институт за стандартизация.

Освен решението, от министерството публикуваха и доклад за оценяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с Изборния кодекс и изискванията на техническата спецификация.

На извънреден брифинг в петък от министерството увериха, че машините за годни за гласуване. По-рано Централната избирателна комисия отмени машинния вот и реши местните избори в неделя да се провеждат единствено с хартиени бюлетини.

Тагнато в: сертификат

Последни новини

Общо гласували: 28

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
25 гласували / 89.29%
Не
2 гласували / 7.14%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 3.57%