ЦИК: НЯМА ДА ПРЕРАЗГЛЕЖДАМЕ РЕШЕНИЕТО ЗА ОТПАДАНЕ НА МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ

Автор: 5 GmediA 16:20, 28 октомври 2023
Източник: БГНЕС

Централната избирателна комисия няма да отмени вчерашното си решение, с което постанови да се спре машинния вот и на утрешните кметски избори да се гласува само с хартиени бюлетини. Любомир Георгиев внесе предложението като извънредна точка на днешното заседание, но то не събра достатъчно гласове, за да влезе в дневния ред на заседанието. Мотивът на Георгиев бе, че снощи, след заседанието на ЦИК, е получено решение от МЕУ, с което се удостоверяват машините. Цветозар Томов и Елка Стоянова подкрепиха това предложение, но останалите 12 членове на ЦИК бяха категорично против.

Мнозинството членове на комисията настояха, че подобни решения в последния момент ще създадат паника с изборния процес, а Цветозар Томов настоя, че това вече е направено вчера.

Така остава в сила решението от петък, с което ЦИК не позволява използването на машини за гласуване в неделя. Повод за това стана доклад на ДАНС.

Според МЕУ те са си в срок със сертификацията на машините, защото процедурата е започната на 16 октомври, а срокът им е 20 дни – т.е. до 5 ноември. Николай Денков пък разкри, че за чужбина при национален вот машините заминават без да е минала сертификацията.

В ефира на NOVA тази сутрин председателят на комисията Росица Матева заяви, че не хеш кода е причината за решението, а други нарушения, които фигурирали в документа.

Тагнато в: ЦИК

Последни новини

Общо гласували: 28

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
25 гласували / 89.29%
Не
2 гласували / 7.14%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 3.57%