РОСИЦА МАТЕВА: ЦИК ОЧАКВА В РАЗУМЕН СРОК МИНИСТЪРЪТ НА ЕЛЕКТРОННОТО УПРАВЛЕНИЕ ДА ПОДПИШЕ ДОКЛАДА ЗА УДОСТОВЕРЯВАНЕ НА МАШИНИТЕ 

Автор: 5 GmediA 17:03, 1 ноември 2023
Източник: БГНЕС

Балотаж за избор на кметове ще се проведе в неделя в 91 общини, 451 кметства. Ще бъдат избрани и 31 районни кметове. Засега са образувани 7250 секции за втория тур, в 5900 от тях е предвидено да се гласува и с машини. Това каза зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева на брифинг.

Тя уточни, че това не е окончателната бройка на избирателните секции, тъй като 48 часа преди изборния ден ще бъдат разкрити секциите в лечебните заведения, домовете за възрастни хора.

Всички 265 общински избирателни комисии предадоха в ЦИК протоколите с изборните резултати, в момента се извършва повторно въвеждане на данните, посочи Матева. Тя отбеляза, че в момента тече предизборна кампания за втори тур, като тя ще приключи в петък - 3 ноември, в 24:00 часа.

Говорителят на ЦИК Росица Матева обяви, че днес в 16:00 часа в Министерството на електронното управление ще се извърши довереното изграждане на изходния код на софтуера на машините. След процедурата комисията очаква в разумен срок министърът на електронното управление да подпише доклада за удостоверяване на устройствата.

Говорителят на ЦИК не уточни какво точно има предвид под разумен срок, в който министърът на електронното управление Александър Йоловски трябва да е подписал удостоверяването на машините, за да е сигурно, че с устройства ще се гласува на балотажа. 

"Разумен срок, в който трябва да бъде подписано решението, за да има време да бъдат инсталирани и доставени машините до СИК. Днес ще бъде довереното изграждане на изходния код и се надяваме в най-кратък срок след това да бъде подписано решението за удостоверяване на съответствието. Каквото зависи от Централната избирателна комисия, е направено", посочи Матева.

412 000 са недействителните бюлетини, подадени за общински съветници от вота в неделя, но те са по-малко спрямо 2019 година, когато са били 466 000, допълни говорителят на ЦИК.

Статистиката - за кметове на общини съпоставката е 94 000 недействителни сега към 128 000 преди 4 години, за кмет на кметство - 34 000 недействителни сега и 39 000 през 2019-та, а за районните кметове недействителни са 13 000 от неделя, при двойно повече преди 4 години - 26 000.

Говорителят на ЦИК заяви, че станалите публични кадри с това как секционни комисии дописват бюлетини и манипулират резултата в селата Малорад и Габровница са нарушения.

"Има нарушения от страна на секционните комисии, а дали това е престъпление или не, предстои компетентните органи да вземат решение. Не смятам, че едно такова нарушение в една секционна избирателна комисия дава повод, за да бъдат обявени за недействителни всички избори.

Както знаем, и отново ще напомня - тези избори се оспорват пред съответния административен съд по отношение решенията на съответната Общинска избирателна комисия", отбеляза Росица Матева.

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
5 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%