ЛЪЧЕЗАР ТАСЕВ, ОФИЦЕР ОТ НАУЧНО-ТЕХНИЧЕСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ: ИНТЕРЕСНОТО Е КОЙ ПРЕДЛАГА ВАСИЛ ТЕРЗИЕВ – ПП ГО ПРЕДЛАГА. КОЙ ВКАРВА ПП В ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ – ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ

Автор: 5 GmediA 19:46, 3 ноември 2023
Източник: скрийншот

Лъчезар Тасев, офицерът от научно-техническото разузнаване в Първо главно управление на Държавна сигурност разказва в предаването на Люба Кулезич по Евроком за корените на Телерик - фирмата на Васил Терзиев:

Има изградени правила, има изградени списъци, които се следват и които представляват за руските специални служби. В тях няма промяна може би от 100 години. Аз реших да говоря на тези теми, защото всичко, което става, е толкова нагло, че трудно ми е да го квалифицирам.

Реших да посоча някои схеми, които показват до каква степен руските служби са навлезли в нашата страна.

Сега ще бъда още по-конкретен.

Става въпрос за проникване на руските специални служби в Министерство на отбраната, което е изключително тревожно.

Говоря за сега, в момента. От 9 години работя в „Терем летец“. Това е фирма, която е в системата на „Терем“, а принципал на „Терем“ е МО. В този завод се извършва ремонт на руска техника, руска военна техника. Предимно хеликоптери се ремонтират там. И след като се появи Телерик в схемата, моите бивши колеги в Кимкоп, аз започнах да разследвам, за да видя какви са точно механизмите на тяхната инфилтрация вече в специални направления.

Започнах да проучвам Телерик от къде идва и информацията, че тя е създадена от Кимкоп, която е с двама бивши мои служители от научно-техническото разузнаване и друго едно лице, с което учих в МЕИ-то.

Новите моменти са следните: Фирмата Кимкоп, за мене, е фирма, свързана с руските специални служби. Веднага давам аргументи: Тези две лица, които казах, единият се казва Валери Владинов, а другият Иван Вачев – те са служители на фирмата Кимкоп. Когато аз постъпих в „Терем летец“, след няколко години Валери Владинов отиде от „Кимпкоп“ в „Терем холдинг“, след което стана изпълнителен директор на „Терем летец“. Това беше преди 5-6 години. Веднага с него докара още четири фирми. Системата е такава – „Терем летец“ ремонтира руска техника, като резервните части се доставят, оказа се, от две фирми. Тези две фирми доставят резервните части по цени, които са специални, те също така доставят и агрегати за ремонт или цели хеликоптери, които ние да ремонтираме. Но вместо „Терем летец“ да си търси резервните части или „Терем холдинг“ да търси резервните части директно от Русия, доставката става през тези две фирми, като посредници. Те са на входа и на изхода.

Може би в това няма лошо, но започваме да гледаме какво става с цените. Цените са нагоре, но и другото интересно е, че тази фирма, която той докарва като основен доставчик на резервни части, направи едно проучване в Гугъл, се оказа, че той, жена му, дъщеря му, сина му са служители в друга фирма на тази фирма. Т.е. конфликт на интереси.

То не е само това. В един момент Валери Владинов сключва 10-годишен договор с една фирма, чийто управител има друга фирма с бащата на Валентин Златев, бившият шеф на „Лукойл“.

Още по-интересният факт е, че по това време „Терем летец“ отдава помещения под наем, както и площи за летателни средства. По това време, а и сега се намира фирмата „Брайт флайт“, която е собственост на Анелия Маринова. Един човек започне ли да участва в публичното пространство с две фамилни имена или пък друг, ако си сменява фамилното име с бащиното име, бъдете сигурни, че там има някаква интересна история.

Как се свързва името на Васил Терзиев с Анелия Маринова, „Кимкоп“ и т.н…..?

Анелия Маринова има съвместна фирма с един дагестанец, който пък има фирма с Виктор Бут, оръжейният търговец, санкциониран от САЩ. Тези взаимодействия много добре са описани в сайта Bird.

Анелия Маринова оставя самолет на съхранение в „Терем летец“ и си плаща наемите, обаче когато идва Валери Владинов тя спира да плаща и се натрупват огромни, огромни суми. След което тази фирма „Брайт флайт“ прераства във втора фирма, в трета фирма, той уж завежда някакви дела, обаче всички тези фирми са свързани по един или друг начин с този дагестанец.

Дагестан си е част от Руската федерация.

Аз предупредих за всичко това, за това какво става с фирмите на входа и изхода, става източване на това предприятие и аз съм предупредил. Всички специалисти там взимат часовата ставка, която е горе-долу около минималната ставка за България, а това са високо квалифицирани специалисти.

Още по-интересното е, че ПП дава безвъзмездна помощ на тази фирма, която е свързана с дагестанеца, дава 3 милиона безвъзмездна помощ във връзка с ковид кризата. Това означава, че военното контраразузнаване не си върши въобще работата. Как е възможно нашето правителство да финансира фирми, които са свързани с Виктор Бут?

Аз споменавам фирми, които са образувани от научно-техническото разузнаване, които след това са приватизирани. Една от фирмите е „Матхим“, в която е участвал бащата на Васил Терзиев, аз съм писал за нея още 1991-92 година. Друга фирма, която беше интересна,  това е „Кимкоп“ на Сашо Трифонов, който като работник е добър работник.

Укорително е, че с фирми на разузнавате те едва ли не започват да развиват частни фирми, които са свързани вече руски фирми.

Голяма част от фирмите и обектите използват известни данни, примерно, че работят за американски фирми, а по същество работата не е доставката за американските фирми, а както разбираме е работа по други направления. Американският университет в Благоевград, всички университети представляват особен интерес за руските специални служби, защото там се намира цветът на съответните нации. Затова ви каза, че едни от първите, които са вербувани по тази линия, това се братята Евлоги и Христо Георгиеви, които работят за руснаците още от тогава. Това си е материал на Примаков.

Какво следва от тази фирма – основното е, че те проникват в Министерство на отбраната.

Въпросът за Анелия, която получава финансиране от това правителство, сега тя е изпълнителен директор ГДГДА, това е фирмата , която издава лицензи на всички граждански въздухоплавателни компании.

Списъкът на руската агентура можете да намерите в сайта „Брод за България“ и всички са по азбучен ред. Там има интелектуалци…“Брод за България“ е едно обединение на русофилите. От там тръгна кандидатурата на президента Радев.

Вътре има фундаментални статии и този Александър Трифонов, който е менторът на Терзиев, той много публикува там.

Само да ви кажа какво е опасното, когато тези фирми проникват в МО – тези фирми, които са там настанени, никой не ги контролира. Как да не са проникнали и в МВР като този дагестанеца има временно пребиваване за 10 години.

За когото и да гласувате, получавате Кремъл.

Интересното е кой предлага Васил Терзиев – ПП го предлага. Кой вкарва ПП в политическия живот – президентът Румен Радев.

Другият резервен вариант, това е Борис Бонев. Те са изграждани по схемата на юпитата.

Тагнато в: Лъчезар Тасев

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
3 гласували / 60%
На българското Черноморие
1 гласували / 20%
На планина
1 гласували / 20%