ЗАПОЧНА ВТОРИЯТ ТУР НА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ, ТОЗИ ПЪТ ИМА И МАШИНИ

Автор: 5 GmediA 08:51, 5 ноември 2023
Източник: Архив БГНЕС

Балотаж на местните избори се провежда в България. На втория тур избираме 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони. В четири кметства ще има балотаж, в който ще участват трима кандидати, тъй като вторият и третият са с еднакъв брой гласове – кметство Сухозем, Драгаш Войвода, Добрина, Васильово. Право на глас имат 6 308 052 избиратели, като в избирателните списъци за вота в неделя са включени и гражданите, придобили избирателни права между двата тура.

На 29 октомври се проведоха местните избори в страната. На първи тур бяха избрани кметове само в осем областни града. В останалите 19 области ще се проведе балотаж. Включително в най-големите София, Пловдив и Варна.

За да бъде избран за кмет, кандидатът трябва да получи повече от 50% от вота на гласувалите в съответното населено място. Ако на първи тур никой от кандидатите не успее да събере нужната подкрепа, изборите отиват на втори тур - т.нар. балотаж. В него участие взимат само двамата претенденти с най-високи резултати от първото гласуване.

Изборният ден в страната започна в 07.00 часа и ще продължи до 20:00 ч., като може да бъде удължен до 21:00 ч., ако пред секцията има негласували избиратели.

В редица градове имаше проблем с машините в началото на изборния ден.

Тагнато в: балотаж

Последни новини

Общо гласували: 27

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
24 гласували / 88.89%
Не
2 гласували / 7.41%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 3.7%