ЦИК: ИЗБИРАТЕЛНАТА АКТИВНОСТ КЪМ 16 ЧАСА Е 26.40%, МАШИНИТЕ СА СПРЕНИ В 47 СЕКЦИИ

Автор: 5 GmediA 18:14, 5 ноември 2023

Към 16.00 часа на втория тур на местните избори, избирателната активност за цялата страна е 26.40%. Най-ниска е активността в Русе - 15.77%, а най-висока е в Роман – 77.94%. За София избирателната активност към този час е 23.72%. За сравнение на първия тур на вота за местна власт, активността в столицата към този час е била почти същата - 25.63%.

Информацията за избирателната активност и получените сигнали за нарушения в деня на балотажа съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева. За сравнение, на първия тур на местните избори, избирателната активност към 16.00 часа е била по-висока или точно 34.16%.

Росица Матева предупреди медиите, които публикуват резултати от гласуването. ЦИК е изпратила предупреждение тези медии да преустановят публикуване, каза Матева.

Говорителят съобщи, че до момента машинното гласуване е преустановено за 47 машини в 47 сакции. В София са спрени 10 машини.

На територията на СО има постъпили сигнали, че избиратели, които гласуват с машина, избират да гласуват и за районни кметове, но машината отпечатва само една бюлетина. Указанията са такава бюлетина да се унищожава и избирателят трябва да гласува с хартиена бюлетина. Членовете на СИК трябва да поставят по два печата на хартиените бюлетини, и по един на бюлетините от машини.

Избирателите трябва да внимават да не поставят хартиените бюлетини една върху друга, за да не се зацапват бюлетините. Дори и да има зацапване, гласът ще бъде валиден, допълни Матева.

Секциите в селата, пострадали от бурята вчера, работят без проблем. Някъде започнаха с машини на батерии, но впоследствие преминаха на електрозахранване.

Не се очаква забавяне при предаването на протоколите тази вечер, допълни Матева

Тагнато в: ЦИК

Последни новини

Общо гласували: 28

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
25 гласували / 89.29%
Не
2 гласували / 7.14%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 3.57%