НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: ДЕРОГАЦИЯТА НЯМА ДА ОТПАДНЕ ПРЕДСРОЧНО, КАКТО НАСТОЯВАТ ГЕРБ-СДС И ДПС 

Автор: 5 GmediA 17:03, 16 ноември 2023
Източник: БГНЕС

Народните представители не подкрепиха Законопроекта за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна на първо четене.

Законопроектът е внесен от депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев. С проекта на закон се предлага дерогацията да отпадне три дни след обнародването на закона в “Държавен вестник”.

Единствените, който подкрепиха отпадането на дерогацията бяха ГЕРБ-СДС и ДПС. Преди гласуването не липсваха престрелки между управляващите и ДПС, които подкрепят правителството.

Министърът на икономиката Богдан Богданов каза, че дерогацията изначално е предоставена на България, за да може страната ни да се справи със зависимостта към руски нефт. “Изключително важно е българската държава да запази този стратегически актив и той да работи на пълен капацитет”, смята той. Богданов. Той поясни, че в рафинерията „Нефтохим“ работят 4000 души. Министърът на икономиката коментира, че “да рафинерията може да работи с различен сорт петрол, да такива сортове можем да осигурим и в района на черно море и от партньори извън района на Черно море, държавата обаче не беше осигурила никакъв капацитет за осигуряване на такива количества”. Богданов отбеляза, че рискове от гледна точка на повишаване на цените при отпадане на дерогацията има. “Няма как ние да взимаме импулсивно решение базирайки се на политически емоции”, каза още той.

Искра Михайлова от “Възраждане” определи предложението да премахнем дерогацията след три дни като “скандално”. Според нея ако производството на рафинерията спре има преки негативни ефекти върху населението, както и намаляване на приходите към Бюджета.

“Когато тази дерогация беше отвоювана ние настоявахме за това. В момента само защото НПО е написала поредния доноснически доклад не може да бъде никаква причина НС да поставя под риск българските граждани”, категорична е Михайлова.

Хамид Хамид от ДПС разкритикува управляващите и настоя съпредседателят на ПП Кирил Петков да поиска оставката на двама министри. “От всичките ви действия прозира лобизма в полза на Лукойл и Кремълския режим, където с успиване вече месеци наред тези хора подпомагат финансирането на Кремълския режим. Истината е една - тук цялата битка на тези хора е как да забавят спирането на дерогацията, за да може да може шепа хора да реализират онези 60% от произведеноъо в рафинерията, който се реализира контрабандно в държавите от ЕС”, каза той и добави: Г-н Петков вината да подкрепяте тези хора е ваша. Нека Атанас Атанасов да не се крие. България активно подпомага заобикалянето на европейските санкции. Вината е на двамата министри - енергийният министър Румен Радев министъра на енергетиката Богдан Богданов. Г-н Петков ваша е отговорността да им поискате оставката”, каза още той.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори на Хамид и напомни, че днес е имали дълго заседание в МС, в което е обсъдена дерогацията. Той уточни, че първият аргумент, който е казан е, че намаляването на руския петрол от 100% на 50% е много лесно, но от 50% до 0% е трудно. “Големият проблем е какво се случва между 50% и 0%. Големият въпрос е защо, когато експертите на държавата ни казват, че по-рано от 1 март има реален технологичен риск, ние да го поемем”, каза той и запита защо не изчакаме да има втори екип, който да е готов да поеме управлението. “ПП-ДБ през цялото време е много против паричките потоци е много против паричните потоци, които отиват към Путин. След като чухме всички реални аргументи внесохме предложение краят на дерогацията да е 1 март”, каза още той. /БГНЕС

Тагнато в: дерогация

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%