31 ДУШИ СА АРЕСТУВАНИ ЗА ДЕТСКА ПОРНОГРАФИЯ ПРИ МАЩАБНА АКЦИЯ ВЪВ ФРАНЦИЯ, БЪЛГАРИЯ И ДРУГИ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ 

Автор: 5 GmediA 10:11, 28 ноември 2023
Източник: БНТ

Общо 31 души, заподозрени в администриране и използване на детско порнографско съдържание чрез системата за криптирани съобщения Signal, бяха арестувани в средата на ноември при мащабна акция във Франция, България и други европейски страни съобщи френската жандармерия.

Общо са открити над 200 000 файла. Операцията започнала с доклад на американския Център за изчезнали и експлоатирани деца (NCMEC) за „притежание на детска порнография“ от мъж на около тридесет години, живеещ в Югозападна Франция, който бил задържан през февруари миналата година, предаде АФП.

Експлоатацията на цифровите медии, инициирана от кибержандармеристите от изследователското звено в Бордо, довежда до идентифицирането на седем дискусионни групи, осем администратори и три защитени места за съхранение.

„Разследването, проведено от жандармеристите под псевдоним, даде възможност да бъдат идентифицирани всички замесени страни: администратори, доставчици, потребители и т.н.“, обяснява полковник Паскал Перес, ръководител на оперативния отдел в Центъра за борба с цифровите престъпления (C3N).

Повече от 70 следователи, сред които 25 специалисти по нови технологии, идентифицират около „700 лица от 73 различни националности“ чрез гледане на особено тежки изображения.

Между 13 и 17 ноември „10 заподозрени бяха арестувани в Испания, 5 в Унгария, 4 в Белгия и 2 в България, като общият брой на арестите в рамките на Европейския съюз е 21, а във Франция – 10“.

„В скоро време се планират и допълнителни арести във Финландия, Румъния и Украйна“, допълни полковник Перес.

Няколко от заподозрените са задържани под стража. Срещу някои от тях се водят и съдебни дела за изнасилване на непълнолетни под 15-годишна възраст и подкупване на непълнолетни.

Сред арестуваните са бивш учител от Майот, унгарски педиатър, радиоводещ и туристи, пътували до Тайланд. /БГНЕС

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
3 гласували / 60%
На българското Черноморие
1 гласували / 20%
На планина
1 гласували / 20%