ХРИСТО МУТАФЧИЕВ: АКО УСЛОВИЯТА НИ НЕ БЪДАТ ИЗПЪЛНЕНИ, ЗАПОЧВАМЕ ДА ИСКАМЕ ПЕРСОНАЛНИ ОСТАВКИ, СЛЕД КОЕТО ЗАТВАРЯМЕ АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ КУЛТУРНИ ИНСТИТУЦИИ В БЪЛГАРИЯ 

Автор: 5 GmediA 11:02, 6 декември 2023
Източник: Факти.бг

От 1 ноември до днес не сме имали разговори с министъра на културата и министъра на финансите, на които да се договорим за повече средства за култура. Министърът на финансите бяга като дявол от тамян от нашия сектор и не иска да говори за средства, защото смята, че ние искаме пари за заплати, което не е вярно. Искаме пари и за заплати, но не ги искаме от Бюджета. Ние работим, за да си изкарваме заплатите и не чакаме на държавата. Но държавата, по закон, е длъжна да осигури средствата, които са необходими, за да може да функционира един културен институт - и театър, и музей, и галерия - държавни и общински културни институти. Така че държавата да си влезе в ролята, а нашият министър, ако обича, да бъде така добър да спре да бъде пиар на правителството и да се върне в ролята си на адвокат на сектора и в частност на нашата гилдия, от която произхожда. 

Това каза за БНР преди днешния протест пред Министерството на културата председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Министърът на културата беше директор на Пловдивския театър и познава проблемите, подчерта той:

“Той каза “да, ще направим всичко възможно, да”. Но това “всичко възможно” се вижда, че е не защото. Ние поискахме 50% увеличение на бюджета на Министерство на културата, за да може да се увеличат разходните стандарти, с които да можем да спазим и браншовото споразумение, подписано между синдикати и работодатели за увеличаване на началната стартова заплата в нашия сектор, но, както виждаме, министърът на финансите подхвърли едни 50 милиона, с които се опитва да запуши устата на театралите. Но това няма как да стане, защото ние уважаваме колегите си в другите сектори, работим заедно с тях и ние сме в едно тесто замесени. Няма как да се съгласим на тези подхвърлени 50 милиона, които да запушат нашите усти, а ще продължим да се борим за увеличение на средствата за сектора". 

На последното заседание на парламентарната комисия по култура миналата седмица бюджетът за култура беше отхвърлен. Според Мутафчиев това е знак, че депутатите са на страната на артистите и смятат, че бюджетът е малък.  

"Резултатите от нашата работа се виждат след 10 години. Нашата работа е нещо, което е инвестиция в бъдещето, бъдещето на поколения наред”, подчерта той в предаването "Преди всички" по "Хоризонт". 

Културните дейци не очакват среща с министъра си днес: 

“Министърът няма да разговаря с нас, защото той по това време ще бъде на Министерски съвет. Най-вероятно ще изпрати контактна група, която да поиска среща с нашата контактна група и ние, като представители на синдикатите, ще се качим и ще представим конкретни условия, искания, както и срокове за изпълнение. И ако това не бъде спазено, започваме да искаме персонални оставки, след което затваряме абсолютно всички културни институти в България”. 

Първите оставки, които ще бъдат поискани са на хората, които ще преговарят днес и ще поемат ангажимент да спазват конкретното споразумение.  

“Това е само, при положение че има среща с нас. Ако няма среща пред Министерството на културата, отиваме пред Народното събрание и Министерския съвет, където ще има заседание на МС, като се надяваме министър-председателят Денков да покани протестиращите да се срещнем с него”. 

Мутафчиев се надява, ако исканията на културните дейци не бъдат удовлетворени заедно с останалите синдикати в сектора, да се стигне до общо решение за затваряне на “абсолютно всички културни институти в рамките на седмица”. Това означава да няма театрални представления и репетиции, да няма музикални събития, да не работят галерии, читалища, библиотеки, концертни зали, театрални зали... 

В момента Министерството на културата има недостиг на средства, които не могат да покрият вече направени разходи на културните институти и много хора не могат да си получат средствата, които са вече изработени заради това, че няма пари, допълни Мутафчиев. 

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 1

Анкета

ТРЯБВА ЛИ ДА ИМА ИЗБОРИ 2 В 1 ПРЕЗ ЮНИ?
Да
1 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%
Не ме интересува
0 гласували / 0%