БЪЛГАРСКОТО РОЗОВО МАСЛО НЯМА ДА СЕ ТРЕТИРА КАТО ОПАСЕН ХИМИЧЕСКИ ПРОДУКТ

Автор: 5 GmediA 11:53, 6 декември 2023
Източник: 5GMedia

За българското розово масло ще бъде направено изключение и то няма да попада  в обхвата на европейския Регламент за класификация, етикетиране и опаковане на химикали (CLP). Това заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков след постигнатото споразумение между Европейския парламент и Съвета относно новите правила на ЕС, които предвиждаха занапред етеричните масла да бъдат определяни и обозначавани като опасни за здравето.

„Това е поредна, но изключително важна крачка към окончателния успех за българското розово масло и за държавата ни като цяло, след като целият сектор на розопроизводство, преработка и търговия беше застрашен от намеренията на Европейската комисия да наложи знак за вреда и опасност върху нашия чист продукт и поминък с вековни традиции“, заяви Новаков по повод края на преговорите.

Постигнатото споразумение е резултат от пробива на българските евродепутати по време на пленарната сесия на Европарламента в Страсбург през октомври. Тогава българската делегация от едва 17 евродепутата успя да привлече  подкрепата на над 300 свои колеги в защита на българското розово масло.

Преговарящите в тристранните срещи между Европарламента, Комисията и Съвета се договориха, че за всяко вещество, които съдържа повече от една съставка, е необходима допълнителна оценка за определяне на неговия клас на опасност. За целта ще се анализират както съставките му по отделно, така и самото вещество в цялост. Веществата, извлечени от растения или части на растения (в това число и етеричните масла, включително маслото от роза и от лавандула), са освободени от този анализ. Предстои на Европейската комисията да бъде възложено да представи научен доклад за класификацията на етеричните масла от растителен произход, на база на който, ако е необходимо, да бъде инициирана законодателна процедура в срок до пет години след влизането в сила на новите правила.

Основният докладчик по Регламента CLP Мария Спираки (ЕНП, Гърция) коментира, че с постигнатото временно споразумение и предоставената възможност за изключение от правилата “ние подкрепяме селското стопанство и МСП и гарантираме устойчивостта и конкурентоспособността на сектора на етеричните масла, като в същото време предоставяме адекватен период на индустрията да се адаптира към новите изисквания.“

Източник: ГЕРБ

Тагнато в: розово масло

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
3 гласували / 60%
На българското Черноморие
1 гласували / 20%
На планина
1 гласували / 20%