МИНИСТЪР ХИНКОВ: НА БАЗАТА НА ОДИТНИЯ ДОКЛАД ВЗЕХ РЕШЕНИЕ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ДИРЕКТОРА НА "ПИРОГОВ"

Автор: 5 GmediA 15:22, 6 декември 2023
Източник: БГНЕС, БНР

Сериозни финансови нарушения са в основата на решението на здравния министър Христо Хинков да предприеме действия за уволнението на директора на болницата "Пирогов" Валентин Димитров.

Министърът отрече отстраняването да е политическо отмъщение, както го разчитат от ГЕРБ-СДС и от ДПС.

На брифинг след днешното правителствено заседание Хинков потвърди, че още миналата седмица е предприел действия по отстраняването на директора на "Пирогов" на базата на одитния доклад на ведомството от проверката в болницата.

Докладът е бил предоставен и на премиера, а решението за уволнението е лично на министъра и на базата на законовите ми правомощия и за да не бъде упрекнат в бездействие, тъй като в качеството си на министър носи отговорност за всички дружества. Става въпрос обаче за неизгодни договори, подписвани от директора на болницата, което е влошило и финансовото състояние, допълни Хинков:

"Към момента финансовата загуба на "Пирогов" 31 408 000 се е увеличила със 7 милиона в сравнение с миналата година. Към момента размерът на собствения капитал на дружеството е под размера на записания, което означава, че то е декапитализирано".

И още: "Когато получих доклад от структурата, определена със закон, в който са установени нарушения, водещи до финансови злоупотреби в "Пирогов" конкретно, аз като министър съм длъжен да предприема необходимите действия.
 
В противен случай мога да бъда обвинен в безстопанственост. Всичко, което съм предприел, е спрямо установените закони в страната и задълженията ми като министър. И заставам зад моето решение.
 
Както премиерът съобщи, докладвал съм му за нарушенията в "Пирогов", но решението за освобождаването на директора на болницата си е мое", заяви министърът на здравеопазването.

Одитният доклад е предоставен и на прокуратурата, която е образувала проверка, а това е причината документът да не бъде публикуван, обясни още Хинков, който категорично отрича предприетите от него действия да са политическо отмъщение:

"Що се отнася до внушенията, че аз изпълнявам някаква политическа поръчка във връзка със скандали в предишни периоди, включително и със министър Тагарев и така нататък, одитният доклад дойде по-късно и на базата именно на този доклад, както и последните действия, тези конкурси, които предизвикаха обществено недоволство, ме караха да предприема тази стъпка".

Хинков напомни и факта, че предложеният от него нов директор на "Пирогов" не може да встъпи преди той да бъде вписан в Търговския регистър, а уволнението на Валентин Димитров е обжалвано. 

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
3 гласували / 60%
На българското Черноморие
1 гласували / 20%
На планина
1 гласували / 20%