ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА СОФИЯ: 260 000 ЛЕВА ЩЕ СТРУВА ДЕМОНТАЖЪТ НА ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ 

Автор: 5 GmediA 08:55, 13 декември 2023
Източник: БНТ

260 000 лева ще струва демонтажът на фигурите на Паметника на Съветската армия. Това заяви в "Денят започва" областния управител на София Вяра Тодева.

"Това е сумата без самата реставрацията и е одобрена от Министерски съвет. След като приключи с демонтажът, ще се разбере колко струва реставрацията и да можем да обявим обществена поръчка за това", коментира областният управител на София.

Без произшествия премина нощта пред Паметника на Съветската армия в София, след като вчера беше демонтирана най-високата фигура от монумента. Засилено полицейско присъствие и КПП охраняват монумента след като вчера започна демонтирането му от Княжеската градина.

Тодева подчерта, че от години монументът се руши безвъзвратно, без някой да поеме отговорност за стопанисването му.

"В акта за държавна собственост е записано, че паметникът е собственост на Министерството на културата, само че със своя заповед министърът на културата от 1955 г. го прехвърля на Столичния градски народен съвет. Тази заповед обаче в последствие е обявена по съдебен път за нищожна. По тази логика излиза, че Министреството на културата е трябвало да полага грижи, но такива не са полагани.От там казаха, че този паметник не е културно ценност по смисъла на закона за културното наследство. Следователно те нямат отношение към него. Никой не пое отговорност да поддържа паметника", уточни още Вяра Тодева.

Тя обясни, че в момента цялата отговорност върху стопанисването на обекта е върху областния управител.

Елементите ще се премахват поетапно и ще се съхраняват на друго място, след реставрация. Има два варианта за съхранението на фигурите, след като се реставрират - Музеят на социалистическото изкуство или в друг държавен имот, обясни Тодева. До тогава ще бъдат съхранявани частите на монумента в охраняван държавен обект, тъй като е направена оценка на паметника и заедно с фундамента струва около 20 милиона лева.

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
5 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%