ПАВЕЛА МИТОВА ПРЕД СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: ШЕПА ТАРИКАТИ СТАВАТ СКОРОСТРЕЛНО МИЛИАРДЕРИ! ВИЖТЕ СПИСЪКА НА БОГОПОМАЗАНИТЕ ФИРМИ, КОИТО ЩЕ СЕ ОБЛАЖАТ ОТ ПВУ 

Автор: Соня Колтуклиева 11:11, 19 януари 2024
Източник: 7/8 ТВ

Предупредихме, че с намаление на въглеродните емисии от централите до предвидената степен от 40%, те няма да могат да оцелеят и България ще се превърне от нетен износител в нетен вносител на електроенергия! Според временно изпълняващия длъжността министър – председател Николай Денков, целият анализ, на който се базираха твърденията ни, е лъжа, измама, долна инсинуация и няма да внасяме енергия. Естествено, вече е факт, че сме вносители на енергия.

Ето Ви графика за данните за януари 2023 година. България е изнесла 644,4GWh.
Януари 2024 година: внесли сме 138,7 GWh.
Тоест, прави ли бяхме от ИТН? Да. Но…на кой му пука?!
Както би казал Денков: „Мииии, това е лъжа, манипулация и измама“.
А “правилните” медиите пламенно ще ръкопляскат, докато умно-красивите въздишат с еротични стонове!

Отправихме и много предупреждения относно Закона за енергията от възобновяеми източници и Закона за енергетика. Всички експерти в сектор “Енергетика” отчитат пропуските на тези закони, но според Денков…това са лъжи, измами, fake news и опити да плашим хората.
Един колега предупреди за грантова схема за фотоволтаици с батерии по ПВУ, което не е позволено поради решение на НС. Но както вече установихме, никой не се интересува от решенията на Народното събрание. По тази схема трябваше да се раздадат над половин милиард на фирми, с активи за над 60 млн евро за миналата година. От управляващите: ни звук, ни стон.
Относно първия списък с фирми, които ще се облагодетелстват по Плана за справедлив преход (б.р. публикуван в ПИК през миналата година), оправданието за това, че всички печеливши са приближени на “Продължаваме промяната”, беше: “техническа грешка“.
Ето поредната „техническа грешка“.
По време на вота на недоверие към кабинета “Денков-Габриел”, обясних причините за всичко, което се прави, а именно осъществяването на проекта BLion и усвояването на средствата по ПВУ за финансиране на безсмислена водородна долина, по проект на действащия министър на енергетиката Румен Радев.
Той ще одобрява в качеството си на министър собствения си проект и ще раздава европейски пари на аверите от предишната си служба.

Отговорено беше, че такова нещо няма, ТЕЦ-овете няма да се затварят преди 2038 г., няма конфликт на интереси на министър Румен Радев и дори да има такъв проект, то няма да има публично финансиране.
Цитирам от стенограма на Народнотосъбрание думи на министър Румен Радев: „Там не се предвижда и не се търси дори един лев от българска страна или пък публични ресурси.“

Ще припомня малко за водородната долина на министър Румен Радев.
Това е проект за близо 30 милиарда лева, а реализацията му зависи само от едно нещо – Земята на Мини Марица Изток, или 250 км2! Затова “Продължаваме промяната” правят всичко възможно да унищожат дружеството, колкото се може по-бързо!

Земята им е необходима за да произвеждат 380 000 тона зелен водород на година, от който 180,000 т/г да бъдат за износ. Проектът предвижда изграждането на огромно количество солари до 2033 година. Миньорите изхвърчат безработни на улицата; всички централи минават на газ; всички ние отново плащаме солената сметка, а шепа тарикати стават скорострелно милиардери.

Сега ще бъда обвинена, че се противопоставям на технологичното развитие и „колосалния напредък“ предложен от правителството на Николай Денков, както си му е реда по опорки на Найо Тицин. За това нека обясня какъв ни е проблема на ИТН: Първо: солидните ни притеснения за конфликт на интереси и корупционни практики и второ нулевият смисъл от водородни експерименти, геотермални простотии, заводи за батерии и… те си го довършват. Списъкът е дълъг. Да се върнем на водорода и проектите Захир и Blion.
Всяка една територия трябва да се разглежда спрямо географските й характеристики. Ако погледнем рационално на нещата, затварянето на нашите въглищни централи ще намали въглеродния отпечатък на европейско ниво с 0,06%, но за сметка на това ще ни коства огромен дял от произвежданата електроенергия. Системата ще загуби свойствата си на балансиране. Цената за бита ще се увеличи драстично и аз силно се съмнявам, че Фонд Сигурност на електроенергийната система ще издържи на натиска. Ако някой твърди, че може да замени мощностите на ТЕЦ-овете с водород, то този някой не познава енергийната ни система.

Това е списък с фирмите, които получават финансиране по ПВУ в сектор енергетика (Приложение 3). Всички предложения са свързани с водородната долина на министър Радев и фотоволтаици. Става абсолютно ясно как ще се финансират неясно как избрани проекти, проекти на нечии чичовци, бивши съдружници и всякакви родствено и неродствено свързани боклуци.


1. Металик АД на Дечко Колев- 277 690 000лв за изграждане на завод и създаване на инсталация за производство на зелен водород и кислород за медицински и технически нужди.
2. Смарт енерджи груп АД- 240 000 000лв за слънчеви панели с капацитет 1,5GW. В предмета на дейност на фирмата никъде не е упоменато, че има капацитет да изгражда заводи за слънчеви панели. И какви са тези заводи, които ще произвеждат точно количество слънчеви панели с капацитет 1,5 GW.
3. Контур Глобал Марица Изток 3, където беше изпълнителен директор настоящия заместник министър, а сега е човек на промяната от ББР, Васил Щонов- взимат 1 383 000 000лв.
4. Ризолв енерджи ООД (s.r.o), Чешка република – 354 300 000лв.- тези изграждат соларен парк с мощност 230 GW в Силистра. Парк се изгражда на площта на летището, което по незнайни причини е попаднало при едни „наши хора“ и те са го продали на чехите. Да не се окаже, че след време това летище ще се ползва и държавата ще трябва да плаща. А и как фирма, която е базирана в Силистра ще подпомогне икономически област Стара Загора?
5. Юропиън Енерджи А/С –незнайно каква е тази фирма, а получава 880 123 500 лв.
6. Гълъбово солар БГ ЕООД – 40 000 000лв за система за съхранение на електроенергия на батерии
7. ТРАШ ЕНЕРДЖИ ЕООД – 210 000 000лв за завод за произвеждане и съхранение на електроенергия и зелен водород. Но фирмата не отговаря на критериите за голямо предприятие, дори в техния годишен финансов отчет е записано, че са средно предприятие и по този начин не трябва да бъдат в този списък.
8. Дайнинг Енерджи ЕООД – офисът им се намира на площадката на Брикел, а осигурените лица са 10. На тази фирма са разпределени 654 000 000 лв. и как точно тези 10 души персонал ще строят няколко завода? Дали зад тях не стои Ковачки, който на по късен етап ще се разплати на правилните хора? Следващите две фирми отново са на Ковачки.
9. "ТОПЛОФИКАЦИЯ-СЛИВЕН“ ЕАД – отпуснати 320 000 000 лв.
10. Брикел ЕАД – отпуснати 879 000 000 лв. Излиза, че с всичките си фирми, които са разположени на територията на Стара Загора, Ковачки ще прибере едни 1 853 000 000 лв., ама направо супер.
11. Ей И Ес Марица Изток 1 ЕООД – получават 1 440 000 000 лв. щото нали им изтича договора за изкупуване на ел. енергия в края на годината и дай за последно да им дадем още малко.
12. М+С Хидравлик АД, Хидравлични Елементи и Системи АД, "ЕЛХИМ-ИСКРА" АД –и трите фирми са свързани с едно и също лице Васил Велев от АИКБ, където е работил кой? Действащият министър на енергетиката, Румен Радев. Те като цяло взимат 132 000 000 лв.
13. Загора Енерджи ООД – фирмата е част от Холдинг Загора, където нашия министър е бил икономически директор- 40 000 000лв.
14. Монбат АД – собственост на братя Бобокови. И тях ги позлатяваме, че нали бяха обвиняеми – 1 171 500 000 лв. И те сигурно са „наши хора“ и им се качваме на задната седалка на джиповете от време на време
15. БУЛМЕТАЛ АД – тези не знам как ще изграждат ПАВЕЦ, при условие, че в профила на фирмата е записано, че се занимават с производство и реализация на метален амбалаж. 313 000 000 лв. за тях.
16. „Високотехнологичен Индустриален Парк“ ЕАД – и тези ще произвеждат модули за ФЕЦ. То ние ще станем основен производител в световен мащаб. Собственик на фирмата е бивш зам. министър на енергетиката по времето на Сакскобурготски. Фирмата не отговаря на критериите за голямо предприятие, тъй като не са регистрирани по ДДС. И са кандидатствали за 253 000 000 лв.
17. Овергаз, спонсорът на Промяната- 385 000 000лв. Може би тези пари са срещу 500хил. лв., които даде на ПП само на последните избори.

Тагнато в: пву , Павела Митова

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%