ЕВРОКОМИСАРЯТ ИЛИЯНА ИВАНОВА: ТРЯБВА ДА ПОДСИЛИМ СОБСТВЕНИЯ СИ КАПАЦИТЕТ ЧРЕЗ ИНВЕСТИЦИИ В НАУКА, УМЕНИЯ И ИНОВАЦИИ 

Автор: 5 GmediA 11:03, 29 януари 2024
Източник: БГНЕС

“Имаме идеи, имаме таланти, трябва само да ги надграждаме. Днешният ден има за цел да ви даде ключовете да разгърнете този потенциал”.

Това заяви еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Илияна Иванова.

Комисарят ни в ЕК Илияна Иванова откри информационния ден на Европейския съвет по иновации.

Иванова подчерта, че в глобалната надпревара нямаме друг избор освен да подсилим собствения си капацитет и в България, и в Европейския съюз и по-конкретно чрез инвестиции в наука, умения и иновации. “Във всички сектори в икономиката ние трябва да показваме конкурентоспособност и устойчивост”, подчерта еврокомисарят Илияна Иванова.

Тя уточни, че участието на България в европейката програма “Horizont”, посветена на изследванията и иновациите за периода 2021-2027г. е привлякла повече от 108 млн. евро. “България показва своя потенциал, убедена съм, че заедно можем да постигнем повече”, категорична е еврокомисарят ни Илияна Иванова.

Премиерът акад. Николай Денков също взе участие в събитието. “България е показвала завидно място в математиката, в иновациите, в науката. В последните години обаче сме по-назад от останалите държави в ЕС. Когато стане въпрос за иновации и предприемачество ние също не сме били на челните позиции”, заяви Денков, след което припомни, че проучване, направено преди години, е показало как малко под 10% от българите знаят какво означава предприемачеството. Сега това не е така”, обясни премиерът Денков.

“Партньорството с бизнеса, с инвеститорите в цяла България показват възходящото развитие на страната ни”, коментира премиерът.

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева подчерта, че нейната лична мисия е да подкрепи предприемачите и иноваторите. “Ние сме естественият партньор в подкрепата на повече български предприемачи да намират своето място, като тези, които успяват на международната сцена и ще работят затова България да бъде страна с конкурентноспособна икономика”, заяви още Милена Стойчева. /БГНЕС

Тагнато в: Илияна Иванова

Последни новини

Общо гласували: 28

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
25 гласували / 89.29%
Не
2 гласували / 7.14%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 3.57%