МАРИЯ ГАБРИЕЛ Е НА ОФИЦИАЛНО ПОСЕЩЕНИЕ В ЕГИПЕТ

Автор: 5 GmediA 10:40, 10 февруари 2024
Източник: БТА

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и водената от нея делегация пристигнаха на еднодневно официално посещение в Египет. Част от делегацията са Тодор Тагарев, министър на отбраната, Георги Гвоздейков, министър на транспорта и съобщенията, Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията, Милена Стойчева, министър на иновациите и растежа и Румен Радев, министър на енергетиката.

Посещението е първото на външен министър от 12 години насам.

През 2026 г. се навършват 100 години от установяването на дипломатически отношения, като това е повод и за извеждане на сътрудничеството на равнище стратегическо партньорство, посочват от МВнР.

По време на посещението се предвижда да бъдат подписани редица двустранни меморандуми.

В рамките на визитата ще се състои и първото заседание на Съвместната комисия за сътрудничество (СКС), председателствана от министрите на външните работи на двете държави.

През 2018 г., в рамките на визитата на министъра на външните работи на Египет Самех Шукри в България, двете страни подписаха споразумение за създаване на Съвместна комисия за сътрудничество, с цел задаване на подходяща двустранна рамка за съгласуване на политически насоки на българо-египетските отношения и контрол на изпълнението на споразуменията и програмите за сътрудничество, сключени между двете страни. СКС се ръководи от министрите на външните работи на двете страни.

Припомняме, че в края на януари т.г. Мария Габриел се срещна с министъра на външните работи на Египет Самех Шукри на срещата на министрите на външните работи на страните от ЕС в Брюксел, Белгия. Тогава двамата обсъдиха сътрудничеството между България и Египет в сфери като иновации, възобновяеми енергийни източници, водород, продоволствена сигурност, транспорт и туризъм. Сред темите на дискусията бе и ситуацията в Близкия Изток. 

На 7 февруари Министерският съвет на България утвърди спогодбата между България и Египет за морско търговско корабоплаване, която се очаква да бъде подписана от министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на днешната визита в Египет. Новият междуправителствен документ заменя действащата спогодба от 1969 г. и ще допринесе за увеличаване на превозите и задълбочаване на сътрудничеството между България и Египет. 

Министерският съвет одобри и споразумението между България и Египет за взаимно освобождаване от изискванията за притежаване на визи за краткосрочно пребиваване на гражданите с дипломатически и служебни паспорти. С премахването на визовите изисквания за притежателите на дипломатически и служебни паспорти се цели да бъде даден тласък за активизиране на политическия диалог и бизнес контактите между двете държави.

По време на визитата на Мария Габриел се очаква и среща с българската общност.

Тагнато в: Мария Габриел

Последни новини

Общо гласували: 3

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%