НИКОЛАЙ ДЕНКОВ: РОТАЦИЯТА МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ НАЙ-ЛЕСНО, АКО СТАНА ВЪНШЕН МИНИСТЪР - С МАРИЯ ГАБРИЕЛ ДА СМЕНИМ МЕСТАТА СИ 

Автор: 5 GmediA 08:39, 15 февруари 2024
Източник: Труд

Ротацията може да се направи най-лесно, ако стана външен министър - с Мария Габриел да сменим местата си. Премиерът и външният министър са хората, които контактутват с  ръководителите и международните представители на всички други държави. Те най-често работят заедно или се сменят, когато има нужда. Това заяви заяви премиерът Николай Денков.

Той даде пример с Люксембург и Великобритания, където също има практика на размяна на позиции между премиер и външен министър. "Имахме среща с г-жа Габриел за оценка на министрите. Тя поиска срещи по отделно с всеки от министрите и да обсъдят приоритетите. Този процес тече и очаквам идната седмица да навлезем в по-дълбока дискусия. Нейното мнение е много важно, тя ще работи тясно с новите министри. Винаги съм защитавал принципа, че министрите не са на една или друга партия - те са получили одобрението на партийните лидери от двете страни. Те трябва да си вършат работата без партийни пристрастия, а ако не се справят, да си отидат по професионални причини. Когато се съставяше този кабинет, сме обсъждали кои са възможните лица за МС. Част от хората, които са министри и зам.-министри сега, са предложени от Габриел и ГЕРБ. Не съответства на истината, че ГЕРБ има само Мария Габриел в правителството. Не е важно котката дали е черна или бяла, а дали може да лови мишки. След ротацията ГЕРБ ще има същия брой министри", категоричен е той. 

"Представете си, че сега сложим друг човек в МВнР - след 9 месеца ще съм се откъснал, вместо през цялото време да бъда в тематиката. Беше вкарана малко повече драма. Такава не е имало между мен и Мария Габриел, продължаваме да обсъждаме варианти. Не може темата да бъде ябълка да раздора, която да счупи правителството. Една от силните страни на кабинета е, че не се е разцепил на фракции", заяви министър-председателят.

По думите му в МС няма пешки. "Един министър има огромна власт чрез правомощията си. Много неща могат да се направят, но има и ограничения. Не е редно да се говори с пренебрежение на министрите. Президентът никога не ми се е обаждал да ми казва какво да правя докато бях служебен министър", заяви Денков, цитиран от Нова телевизия. 

Тагнато в: Николай Денков

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
5 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%