БОЙКО БОРИНСОВ: НИЕ СМЕ ОСТАВИЛИ ЕДНИ ХОРА ДА СЕ УЧАТ ДА УПРАВЛЯВАТ И ВСИЧКО Е В ПЪЛЕН ЗАСТОЙ. ДЕНКОВ ТРЯБВА ДА ЗАБРАВИ ЕГОТО СИ

Автор: 5 GmediA 11:11, 16 февруари 2024
Източник: Нова телевизия

Няма лидерски срещи от доста време. Решението е, когато се разберат Николай Денков и Мария Габриел. Нашите депутати не са пионки, пешки, за да гласуват по някакъв начин. Когато дойдат Денков и Габриел и ни убедят, че трябва да гласуваме, тогава ще гласуваме. Днес са в Мюнхен заедно и ще използват времето да си говорят. Правят си анализи, изслушват министри. Ние не участваме в това, каза пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от БНТ.

На въпрос дали бъде поискана оставката на областния управител на София Вяра Тодева, Борисов отговори:

Една некоалиция, коалиция, сглобка, както искате я наричайте, изисква много, много високо ниво на политическа култура. И когато си назначен с подписите на двама човека, когато си получил подкрепата на толкова депутати от една партия, логичното е по важни въпроси да информираш тази партия. Това не е направено и след като не е направено, въобще не коментирам дали е правилно или не решението. Но една такава система работи според мен по друг начин. Ако всеки, който, а те в момента всичките са техни министри, огромно 2/3 областни управители и ако мислят, че с подкрепата около 30 депутати от ПП това ще продължи да се случва, аз мисля, че нашите депутати няма да са съгласни. Нека първо се осъществи ротацията, защото сме много много далече от нея, според мен."

Запитан кое ги отдалечава от ротацията, лидерът на ГЕРБ отговори:

"Много приказки - от колегите, които не спират всеки ден. Правят изявления, чертаят червени линии и обясняват колко са хубави. И във всичко, което е успешно са те, където има проблем - хвърляйте на ГЕРБ. Това няма да го допуснем."

"Аз ясно пред вас казах, че в спортното министерство ги заловиха с десетки хиляди левове подкуп. И когато ми казват, че те са за чистачката, аз съвсем не съм наивен да вярвам, че е така. И трябва да си понесат политическа отговорност. Като искат да си го държат този министър, да си го държат. Но ние не можем да подкрепяме корупционни схеми."

"Вчера гледах по телевизията едни гръцки бизнесмен, който обясняваше как е бил подложен на какъв ли не натиск. И единственото обяснение, което чух по въпроса е, че Асен Василев не може да знае всичко. И искам да питам: когато нещо се случваше в България, всички въпроси бяха към мен, без оглед дали е министерство, дали е каквото и да е събитие, дори гръм да го удари някой. Питахте мен. Сега отговорът е, че не могат да знаят всичко. А всъщност става дума за един страховит скандал, ако това е вярно, които този човек обясняваше със замесени много хора. И дали това е единичен случай."

"Така, че ние много, много ясно казваме: ако Мария Габриел и Денков намерят изход от ситуацията, ние ще подкрепим. Ако някой си мисли, че еднолично с 30 депутати ще извива ръцете на близо 69, няма как да се случи. България ни е мила, направих огромни компромиси през тези месеци, но все пак някаква култура на управление трябва да има."

По отношение за коалиционно споразумение, Борисов каза, че това е въпрос на добра воля от всички страни и добави:

"Аз нищо не настоявам. Ако трябва да бъдем откровени: ние сме оставили едни хора да се учат да управляват. В момента това се случва. И виждате: нито се строи, нито се прави нещо, пълен застой във всичко, само си измислят едни розови фрази какво било направено. А всъщност като гледам телевизиите то е точно обратното. Скандал след скандал върви. Аз съм човек оптимист - може и да се научат. 6 март не е емпирична дата, тя маже и да е 10 март. А какво ще стане, ако не му я гласуваме? Има държави, в които това се е случвало. Денков трябва да забрави егото си. Това какво ще прави, зависи от депутатите в парламента, които са го подкрепили."

На въпрос кога ще е ротацията, Бойко Борисов отговори: "Около 6 март."

Тагнато в: Бойко Борисов

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
5 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%