СЪДЪТ ПУСКА ПОД ДОМАШЕН АРЕСТ УБИЕЦЪТ НА 15-ГОДИШНИЯ ФИЛИП. БЛИЗКИТЕ НА МОМЧЕТО ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ НА УЛ. "ГУРКО"

Автор: 5 GmediA 11:05, 21 февруари 2024
Източник: бТВ

Софийският градски съд пуска под домашен арест на Петър Тодоров, който уби на пешеходна пътека, на столичната ул. „Гурко“, 15-годишният Филип. Кръвната проба на шофьора показа 2,1 промила алкохол. 

Според съда няма опасност Тодоров да се укрие след излизането си от ареста. 

„Лицето е с установена самоличност, местоживеене, семейни и социални връзки, които го задържат трайно на територията на България. Предвид изтеклия срок на задържане на Тодоров, който е в значителен размер от 5 месеца, е недопустимо мярката да бъде удължена само заради характеристиките на престъпната дейност и обществената опасност на деянието. Към настоящия момент мярката „задържане под стража“ вече се явява несъответна", гласят мотивите на съда за промяната на мярката за неотклонение на Тодоров.

Магистратите посочват още, че всяка мярка е насочена към постигане на законоустановени цели. Сред тях обаче не било "удовлетворяването на обществени нагласи и преодоляване усещането за липса на справедливост".

Близките на загиналото момче заявиха, че ще блокират тази вечер кръстовището на ул. "Гурко", заради решението на съда. "Научихме съвсем случайно за освобождаването на обвиняемия. Адвокатът ни уведоми, че е разбрал, че обвиняемият е пуснат не от вчера, а от началото на месеца. Съдебното заседание е било на 1 февруари. Съдия по заседанието е бил Виктор Чаушев, а прокурор Мария Стоянова. Тъй като ние не сме страна по тези производства, научихме много по-късно, нямаме мотивите, не знаем защо този човек е освободен под домашен арест", обясни Красимир Арсов, баща на прегазения Филип.

"Искането на обвиняемия е стигнало да правилния съдия и съдията го пуска вкъщи, в домашния си комфорт", категорична е майката на убитото момче - Николина Петкова.

"Съдебното производство не е приключило, но гледайки как функционира нашата съдебна система е възможно обвиняемият да повлияе на съдебния процес", подчерта опечаления баща.

Красимир Арсов разказа, че негов близък веднага след опелото на сина му е го е уведомил, че има информация, че бащата на обвиняемия вече е платил и ще го пуснат.

"Аз му казах, че е абсурдно, но очевидно не е. Съдебната ни система, след вчера се убедих, не работи за справедливостта, а за да престъпниците се чувстват комфортно", каза Красимир Арсов.

Според източници на БНТ, разследването на тежката катастрофа вече е приключило и материалите са представени на родителите на убития Филип Арсов. Предстои прокуратурата да ги предяви и на обвиняемия - 37-годишния Петър Тодоров.

Когато процедурата приключи, наблюдаващият прокурор следва да внесе обвинителен акт и да предаде Тодоров на съд. Шофьорът е обвинен за причиняване на смърт, след умишлено нарушаване на правилата за движение. При ограничение на скоростта от 30 км./ч., Тодоров се е движел с 88 км/ч и е бил зад волана с 2,2 промила алкохол в кръвта. Приближавайки кръстовището на улиците "Гурко" и "Шишман", на пешеходната пътека, той не е спрял, блъснал е момчето и го е убил. По време на катастрофата, в колата на Тодоров са се возили жена и нейното дете.

Тагнато в: 15-годишен Филип

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
5 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%