МАРИЯ ГАБРИЕЛ: МЕМОРАНДУМЪТ НА ПП-ДБ Е ОПИТ ЗА ПОЛИТИЧЕСКА ТЪРГОВИЯ, НЯМА ДА ГО ПОДПИША 

Автор: 5 GmediA 08:54, 22 февруари 2024

Търпеливо дни наред и умишлено не коментирах предложенията за ротацията. Достатъчно дълго слушах коя е подходящата позиция за Мария Габриел, това заяви на брифинг снощи министърът на външните работи и вицепремиер Мария Габриел.

Меморандумът на ПП-ДБ е опит за политическа търговия, прикрита зад лозунги, подчерта тя и заяви категорично, че няма да сложи подписа си под него.

"Намирам т.нар. меморандум за ултиматум и опит да променяме закони според партийните си интереси. По-подробен прочит на документа сочи за опит за политическо овладяване на съдебната система. (...) Няма да подпиша меморандума."

Габриел е на мнение, че ПП-ДБ на практика са предложили на ГЕРБ да се споразумеят за подялба на службите, регулаторите и съдебната система, в тежко противоречие с конституцията. Според нея реформите трябва да се правят чрез изменения на законодателството, без да се намесват правомощията на останалите власти.

"От така предложения документ и за най-големия лаик става ясно, че всички тези амбициозни цели няма как да бъдат постигнати за 6 месеца. Ако беше толкова лесно, защо не ги заложихме или постигнахме до този момент? Или ще се искат от мен с ясното съзнание, че няма да мога да изпълня тези задачи?“, попита Габриел.

 

Тагнато в: Мария Габриел

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
5 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%