МИНИСТЪРЪТ НА ИНОВАЦИИТЕ И РАСТЕЖА: ВСЯКО ЕДНО ОТ ПЪТУВАНИЯТА МИ В ЧУЖБИНА Е СВЪРЗАНО С КОНКРЕТЕН РЕЗУЛТАТ 

Автор: 5 GmediA 09:06, 29 февруари 2024

Всяко едно от пътуванията ми в чужбина е свързано с конкретен резултат. Така министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева отговори на вчерашните критики на лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, че командировките й в чужбина - 51 дни, са почти двойно повече от тези на външния министър Мария Габриел.

"Всяко едно от пътуванията са свързани с конкретен резултат. Например, участвах в стратегическия диалог между САЩ и България и следващото пътуване до Америка беше свързано с подписването на споразумението "Артемида" между България и НАСА, което беше историческо завоевание. В друга част от пътуванията ми развивахме взаимодействието с държавите в региона. Имаме цел да направим Югоизточна Европа в хъб за иновации", каза министър Стойчева.

Тя разказа, че е имала и важни разговори в централата на "Мета".

"Обясниха ми, че имат вече интерес и предстои да обмислят сериозно възможността да открият център за развойна дейност в България в сферата на виртуална реалност", подчерта министърът на иновациите и растежа.

По повод критиките на Борисов за прекалено многото си командировки Стойчева отговори:

"Актуалните теми и съдържателността на разговора за това каква трябва да бъде политиката и действията на съответните министри се изместват. Особено за това кака да се развие ново лице на страната и да се представи България като достойно място за иновации, инвестиции и развитие".

Попитана за конкретните резултати от управлението си на министерството, Стойчева заяви:

"От 6 юни миналата година до 27 февруари тази година имаме рекорден брой инвеститори, на стойност над половин милиард лева и сертифицирани 23 инвеститори. Това е с 41% повече от миналата година, точно за този период. Предвижда се да бъдат създадени над 2000 нови работни места", похвали се още тя.

Милена Стойчева съобщи, че разговорите за постовете на министрите след ротацията в момента се финализират и не е уведомена лично дали ще остане начело на министерството.

"Имахме разговор с г-жа Габриел, в който представихме задачите, които си бяхме поставили в рамките на правителствената програма, какви са по-високите цели, които Министерството на иновациите си поставя."

Последни новини

Общо гласували: 28

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
25 гласували / 89.29%
Не
2 гласували / 7.14%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 3.57%