АРХЕОЛОЗИ ОТКРИХА СРЕБЪРЕН АМУЛЕТ С ИМЕТО НА ХРИСТОС - НАЙ-РАННОТО СВИДЕТЕЛСТВО ЗА ХРИСТИЯНСТВОТО ПО БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ 

Автор: 5 GmediA 11:07, 4 март 2024

Археолози откриха най-ранното свидетелство за християнството по българските земи. Това се е случило по време на разкопки в римската колония Деултум край Средец. Ценната находка представлява сребърен амулет с името на Христос.

Тя е представлявало навито сребърно листче. След като е разчетено, става ясно, че то е изключително значимо.

„Разчитането на амулета стана тази година, благодарение на реставраторката Силвия Борисова. В гроб в некропола до главата на погребания се откри навит сребърен лист. При реставрацията разбрахме, че върху него има надпис. За съжаление не можем да кажем пола на погребания, но възрастта му вероятно е между 30 и 40 години“, посочи археологът Добрина Харбалиева.

„На самия надпис е изписано Гавраил, Михаил, пазител, Христос. Споменати са двамата архангели, "пазител" – като определение на Христос и като функция на самия предмет, да предпазва човека притежател. Интересното в надписа е, че за първи път се споменава Христос. Той е изписан на четвъртия ред и тъй като не е стигнало мястото - „С“ е изместено на нов ред, а „Х“ изглежда като кръст. Това е най-ранното споменаване на Христос до този момент – през края на втори – първата четвърт на трети век“, обясни Красимира Костова, директор на Националeн археологически резерват "Деултум"- Дебелт.

“В този раннохристиянски период името Христос не се е упоменавало, било е изобразявано във вид на птици, на риби. Христос е упоменаван като Бог и като Господ, като другите езически богове. Това е най-ранното доказателство за изписване на името Христос. В Деултум е имало раннохристиянска общност“, обясни още тя.

Снимка: Лора Стаматис, бТВ

 

Последни новини

Общо гласували: 28

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
25 гласували / 89.29%
Не
2 гласували / 7.14%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 3.57%