15 УЧИЛИЩА ПОДПИСАХА ДОГОВОРИ ЗА STEM ЦЕНТРОВЕ ПО ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И УСТОЙЧИВОСТ

Автор: 5 GmediA 11:16, 5 март 2024
Източник: 24 часа

Първите 15 училища подписаха договори за STEM центрове по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), връчени им от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков на официална церемония в 90. СУ "Ген. Хосе де Сан Мартин", предаде БГНЕС.

Просветният министър проф. Галин Цоков заяви, че през следващите месеци лавинообразно ще нарастват договорите за STEM центрове по НПВУ.

"Важното е, че се намираме в STEM център, който е изграден по национална програма", каза той и добави, че това е образователна среда, която предполага друг начин на обучение, като благодари на всички, които са изработили методологията на STEM образованието.

Целта е във всяко училище да се промени работата на учителите, така че да могат да работят съвместно и в екип, както и да се възпита любовта към науките, инженерството у децата.

Нено Ненов от Председателството на Европейската комисия в България подчерта, че днешната инвестиция ще положи здрава основа в технологичното развитие на България. "Най-успешните държави имат млади хора, подготвени именно в STEM среда", допълни той и посочи, това е ключова инициатива и проект, напомнящ за европейската солидарност.

Ненов отбеляза, че тази многопластова полезност на STEM образованието е приоритет на ЕК.

Премиерът акад. Николай Денков каза от своя страна, че училището трябва да бъде интересно на децата, трябва да ги задържа в училище. "STEM кабинетите допълват програмата за изкуството и спорта и други инициативи. Училището трябва да бъде мястото, в което децата искат да бъдат", добави той.

По думите на премиера, това не е лесно, но тези, които успеят да го постигнат, ще видят, че резултатът е феноменален.

По процедурата "Училищна STEM среда" по ПВУ се предвижда да бъдат изградени нови STEM кабинети във всички над 2200 училища и центрове за специална образователна подкрепа в страната. 

Тагнато в: Галин Цоков

Последни новини

Общо гласували: 28

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
25 гласували / 89.29%
Не
2 гласували / 7.14%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 3.57%