НИКОЛА ТОЛЕЧКИ: ГОЛЯМА ГРЕШКА Е ДА СЕ ПОЛЗВА БЪЛГАРСКИЯТ ЧАТБОТ BgGPT КАТО GOOGLE

Автор: 5 GmediA 09:16, 6 март 2024
Източник: Явор Николов / Bing Image Creator

Целта на българският чатбот BgGPT, както и другите е създаден, за да е мост между информационна система и човешка. Голяма грешка е, че се ползва със същата нагласа като Google. Това предупреди пред БНР Никола Толечки, основател на "Данни за добро".

В предаването "Преди всички" той разясни за какво и как да се ползва изкуственият интелект на български, каква е целта и какви са опасностите.

"Не трябва да се предоверяваме, голяма грешка, не само в българското обществото е, че ги ползваме чатботовете със същата нагласа, с която ползваме търсачката на Google. Тази технология не е за въпроси, а да разбира езика и да прави мост между информационната система и човешка", предупреди Толечки и допълни – "Не би трябвало да имаме доверие на чатбота".

Ако искаме информация, чатботът може да е стъпка, част от система, която говори с база данни отзад, която съдържа отговори, сподели експертът.

Сред опасностите е да се търси медицинска информация и затова ИИ "са направени да не дават медицински съвети". 

"Обществото трябва да разбере, че това е инструмент не заменя Google, защото има опасност от "халюцинации", когато имитират човека, го правят добре, убедително лъжат и могат да подведат. Трябва да се внимава с фактологията и да се проверява - търсим втори източник на информация", препоръчва Тулекчи.

Той обясни, че българският GPTе демонстрация на езиковия модел на български. "Грешно е да си играем с него да мислим, че е това е целият продукт и да го сравняваме с другите. Моделът на български влиза в определени параметри и това са ключови понятия, за да можем да говорим по темата. "Отворен" значи моделът е достъпен за всеки, който може да го вземе и да го инсталира на неговата машина, ако тя работи бързо, и да решава с него задачи", обясни Никола Тулечки.

И допълни, че той трябва да се ползва под формата на услуга. 

"Другото е, че езиковият модел на български е по-малък, да, той е по-глупав, защото е по-малък, но това го прави да работи върху инфрастуктура, която не струва милиони. А големите изискват скъпа и трудно достъпна инфраструктура и това решение е взето съзнателно", каза Тулечки.

Тагнато в: BgGPT

Последни новини

Общо гласували: 28

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
25 гласували / 89.29%
Не
2 гласували / 7.14%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 3.57%