ИРАН НАПАДНА ИЗРАЕЛ С НАД 200 ДРОНА И РАКЕТИ

Автор: 5 GmediA 09:05, 14 април 2024

Иран атакува Израел с над 200 дрона и ракети. Много от тях са били прихванати от израелската противовъздушна отбрана. Ракети, обаче, са паднали в пустинята Негев. Съобщава се за ранено 10-годишно момиче. Нанесени са щети и на военен обект. По въздух Израел беше атакуван и от съюзниците на Иран. Атаките са били извършени от ливанската групировка Хизбула и йеменските хути.

Напрежението между Иран и Израел ескалира още повече, след като вчера иранската революционна гвардия плени товарен кораб в Ормузкия проток, собственост на израелски милиардер.

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари потвърди за атаката.

Премиерът на Израел Бенамин Нетаняху направи обръщение към нацията:

"Граждани на Израел. През последните години, особено през последните седмици, Израел се подготвя за възможността за директна атака от Иран. Нашите отбранителни системи са готови, подготвени сме за всякакъв сценарий - за отбрана и за офанзива. Държавата Израел е силна, както е силна и подкрепата от Великобритания, Франция и много други държави. Поставил съм ясен принцип - който пръв ни удари, удряме го ние. Ще се защитим срещу всякаква заплаха и ще го направим със самоконтрол и с целеустременост", каза той.

Ирак затвори въздушното си пространство, след като е засякъл дронове да прелитат от Иран над иракската провинция Сюлемайния.

Израел обяви, че прекратява въздушния трафик в 00:30 ч. българско време.

От тази нощ Йордания също затваря временно въздушното си пространство. Страната обяви, че е в готовност да прихване и свали всеки ирански дрон, който наруши въздушното ѝ пространство. Йорданската армия е в състояние на повишена бойна готовност.

Египетската противовъздушна отбрана също обяви бойна готовност.

Отменени са няколко полета от летище София - към Тел Авив и Хугарда в Египет.

Заради очакваната атака Израел отмени всички училищни екскурзии и други планирани младежки мероприятия през следващите дни и постави въоръжените си сили в пълна бойна готовност.

С масови празненства пък в Иран отпразнуваха нападението. Определиха го като много успешно. От Техеран обявиха, че атаката е в отговор на удара срещу иранското посолството в Дамаск, при която загинаха двама генерали от Революционната гвардия.

От социалните мрежи върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей се закани, че "дяволският режим ще бъде наказан".

 

Източник: БНТ

Тагнато в: Иран , Израел

Последни новини

Общо гласували: 28

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
25 гласували / 89.29%
Не
2 гласували / 7.14%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 3.57%