СВЕТИЯ СИНОД: ТАЗИ ГОДИНА НЯМА ДА СЕ ПЪТУВА ДО ЙЕРУСАЛИМ ЗА ПРЕНАСЯНЕ НА БЛАГОДАТНИЯ ОГЪН 

Автор: 5 GmediA 16:13, 22 април 2024

Тази година няма да се пътува до светия град Йерусалим за пренасянето на Благодатния огън в България. Причината е ескалацията на напрежението в Израел.

Това решение взе Светия синод на заседанието си в понеделник, съобщи Старозагорският митрополит и говорител на Синода митрополит Киприан.

След като няколко години коронавирусната пандемия поставяше капан за Благодатния огън и свещениците, които пътуваха до Божи гроб, тази година напрежението в региона е нова спънка за църковната българска делегация.

През 2022 г. бе използван Благодатният огън от 2021 година, който се съхраняваше в Синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“. Година по-рано заради строгите мерки духовниците чакаха в правителствения самолет и не стигнаха до църквата на Гроба Господен, а огънят донесе посланикът ни в Израел. Едва миналата година тази "черна" серия бе прекъсната, когато лично митрополит Киприан кацна в Тел Авив и донесе частица от огъна за храмовете у дома.

Тази година Великден ще е белязан и заради липсата на духовен водач след кончината на патриарх Неофит. Негово Светейшество почина на 13 март след продължително боледуване. Той бе на 78-годишна възраст.

В средата на март месец Светият Синод избра единодушно Врачанския митрополит Григорий за наместник-председател. Той ще ръководи софийската епархия и ще отговаря за избора на нов патриарх, който трябва да се организира и проведе в рамките на следващите 4 месеца (от тази дата). /БГНЕС

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%