ПРЕДЛАГАТ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЗАБРАНА ЗА ПУШЕНЕ НА ВСЯКАКВИ УСТРОЙСТВА НА ЗАКРИТИ МЕСТА 

Автор: 5 GmediA 17:12, 22 април 2024

Забраната за тютюнопушене на закрити обществени места да обхване пушенето на всякакви устройства и изделия, включително наргилета, предлагат депутати с проект на промени в Закона за здравето. 

Предвижда се и повишаване на глобите за обекти, в които се нарушава забраната, предава БНР.

Законопроектът въвежда понятието "употреба на тютюневи и свързани с тях изделия", което заменя понятието "тютюнопушене". Така забраната ще обхване изделията, при които няма пушене, мотивират се вносителите от ПП-ДБ. В обхвата ѝ ще бъдат включени и изделията за водна лула – наргилета, при които вредата за здравето идва от процеса по разпалване на сместа. 

Допълнителен фактор е многократното всмукване от наргилето, което може да продължи 45 минути, за разлика от пушенето на цигара, посочват вносителите. По данни от международно изследване на Световната здравна организация България се нарежда на 5-о място сред 42 държави по пушене на наргиле поне веднъж седмично от ученици на възраст 11-13 години. 

В проекта не се предвижда повишаване на глобата за пушачи, нарушили забраната, но са заложени по-високи глоби при допускане на нарушение в управляван от съответно лице обект – те ще започват от 500 лева и ще стигат до имуществена санкция от 8000 лева, ако става дума за юридическо лице. 

Тагнато в: наргиле

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%