ПРОФ. МИГЛЕНА ТЕМЕЛКОВА: НА ШЕСТВИЯТА НА 24 МАЙ АКАДЕМИЧНАТА ОБЩНОСТ ЩЕ БЪДЕ С ПРОТЕСТНИ ЛЕНТИЧКИ

Автор: 5 GmediA 16:41, 20 май 2024
Източник: 24 часа

Над 40 висши училища в България не отвориха врати днес, в изпълнение решението на Общото събрание на Съвета на ректорите от 17 май.

Извършват се само дейности с неотложен характер, въпреки че служебното правителство отпусна общо 80 млн. лв., а синдикатите отмениха свои протести. 

"Затворените врати не са само заради възнагражденията. Исканията ни са по-широки и обхващат генерирането на дългосрочна, целеположена политика в областта на висшето образование, за спиране на практиката за прилагане мерки на парче", коментира пред БНР-Радио София проф. д-р Миглена Темелкова - председател на Съвета на ректорите.

По думите ѝ, през последните години у нас се предприемаха множество инициативи за реформа във висшето образование, но не се постигнаха заложените цели.
Проф. Темелкова посочи, че до 2021 г. университетите бяха стимулирани с повишаване качеството на обучение да повишават таксите на студентите. През 2024 г. доживяхме да чуем: „Край, няма да събирате такси“. Това, според нея, е липса на приемственост.

"Сега трябва да чакаме държавата да осребри качествения продукт, който произвеждаме. Липсва политика и ангажимент от страна на държавата, които да заздравяват релацията между образованието и бизнеса. Много често компаниите дофинансират възнаграждението на експертите, които влизат в обучението", допълни още проф. Темелкова.

Според председателя на Съвета на ректорите отпуснатите около 80 милиона ще решат единствено проблема със заплатите в университетите, и то частично.

На шествията за 24 май академичната общност ще бъде с протестни лентички.

Тагнато в: университети

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
3 гласували / 60%
На българското Черноморие
1 гласували / 20%
На планина
1 гласували / 20%