АРХИМАНДРИТ НИКАНОР ЗА СЪВМЕСТНОТО СЪБИТИЕ НА РАЙОН ЗАПАДЕН НА ПЛОВДИВ И АДВЕНТИСТКА ФОНДАЦИЯ: ОПАСЕН ПРЕЦЕДЕНТ!

Автор: 5 GmediA 16:51, 1 юни 2024

Читателка от Пловдив днес ни написа: “Здравейте! Това се случва в Пловдивския район Западен, в който изборите спечели г-жа Тони Стойчева от коалиция ПП-ДБ. Освен, че бездейства и вечно се оправдава, замаскира партийните си мероприятия като общински и административни. Но да популяризираш секта е меко казано СКАНДАЛНО!!!”

 

Ето и фактите: 

Район Западен - община Пловдив обявява на официалната си страница: “Заповядайте на 2 юни заедно с вашите деца в детските здравни къщи! 

От 10:00 ч. до 15:00 ч. в парк "Ружа" ще бъдат разположени 8 тематични шатри, като децата ще научат много полезна информация за здравословни навици и как да повишат своята здравна култура. Ще ангажираме техните сетива и чрез игри и преживявания.

Програмата обхваща основни здравни теми - въздух, вода, храна, почивка, движение, зависимости, слънчева светлина и психично здраве. 

Освен че изявата ще зареди децата с много позитивно настроение, тя ще има и образователен характер. Активностите ще бъдат ръководени от квалифициран медицински персонал, детски учители и ръководители от клуб „Приключенец”. Събитието се организира от АДРА България.”

 

Какво е АДРА? “Фондацията е част от световна интернационална мрежа от адвентни благотворителни организации за развитие и помощ АДРА (Adventist Development and Relief Agency)…АДРА посочва като причина за своето съществуване сентенцията: „Да следваме примера на Христос като бъдем глас, като служим и партнираме на нуждаещите се.”

 

Тони Стойчева е граждански активист и адвокат с опит в търговското, вещното и гражданското право, родена е в Пловдив, майка на две деца.

Архимандрит Никанор коментира: Доколкото това е регистрирано вероизповедание, ние не можем по никакъв начин да ги злепоставяме, след като те са с право да организират свои богослужения, но само до там. Законът за вероизповеданията касае организирането на религиозни служби и следването на някакво вероизповедание, на неговите принципи. Допускането на такива религиозни групи, дори да са регистрирани, до възпитание на деца, според мен, не е редно! Децата са защитени в това отношение с редица закони, докато са малки да не им се въздейства. Още повече, тук говорим - малко извън сухия закон - по Конституция в Република България традиционното вероизповедание е Източно православното. Адвентистите са изключително агресивна група, която се отнася изключително отрицателно към вярванията на Православната църква. Те не приемат дори деня неделя, в който ние се събираме на богослужение и празнуваме. Те отричат всички наши тайнства, йерархията, въобще цялата православна религиозност. Те не допускат дори молитви за починали… Въобще, в състояние са така да объркат човека, че да не знае на кой свят се намира. 

И в тази връзка считам, че това, което се организира в Пловдив, е тревожно. Защото тази религиозна общност няма право да излиза извън определените й от Закона граници. Те са там, където имат храм и църква. Ако родители заведат децата, това е тяхно родителско право, но да бъдат допускани такива събития… в крайна сметка и Православната църква не организира в училищата и детските градини празници. Ние не организираме там празници, ако при нас дойдат, те си решават, добре дошли са. Вратите на нашите храмове са отворени, но когато родителите и учителите решат да си доведат децата при нас. Ние нямаме право да въздействаме върху младото поколение, дали да бъде религиозно, дали да не бъде и какво да бъде. Те трябва да си решат сами. Така че считам - опасен прецедент! 

 

Соня Колтуклиева

Тагнато в: Пловдив

Последни новини

Общо гласували: 14

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
7 гласували / 50%
На планина
4 гласували / 28.57%
На българското Черноморие
3 гласували / 21.43%