БОРИС МИХОВ Е ПОБЕДИТЕЛ В МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС ПО ПРОГРАМИРАНЕ „CodeIT”

Автор: 5 GmediA 08:40, 4 юни 2024
Източник: Президентство

Програмирането и информатиката се наложиха като универсален език, който обединява любознателни и ангажирани към бъдещето на света хора. Затова страната ни трябва да насърчава и подкрепя стремежа на програмистите ни, които допринасят за подобряването на различни сфери от живота. Това заяви държавният глава по време на церемонията по награждаване на финалистите в 24-ото издание на конкурса по програмиране “CodeIT”.

По традиция състезанието се състои под патронажа на държавния глава, а организатор е софтуерната компания "Мусала Софт". Тази година в конкурса по състезателно програмиране се включиха участници от България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония  и Хърватия, а президентът Радев връчи грамотата на победителя Борис Михов.

В приветствието си към финалистите държавният глава заяви, че патронажът на състезанието е израз на разбирането на президентската институция за ангажираността на участниците към бъдещето ни и за необходимостта все повече програмисти от различни държави да се включват в конкурса. В надпреварата тази година са се съревновавали участници в широк възрастов обхват. По думите на президента, това показва, че информатиката и програмирането заемат важна част не само в науката, но и в практико-приложната дейност за развитието на света във всички сфери на икономиката, на обществения и на социалния живот.

Президентът поздрави организаторите и партньорите на конкурса за възможността, която дават на състезателите да разгърнат по най-добрия начин способностите си и да формират в тях нагласа за реалния живот чрез поставяне на различни казуси.

Конкурсът “CodeIT” е създаден през 2000 г., като през 2013 г. става международен и наред с това въвеждат задачи за състезатели до 8-и клас. В различните издания през годината са се включили повече от 2300 състезатели от над 20 държави. Партньорите на инициативата са от академичната, образователната, научната и бизнес сфера.

Последни новини

Общо гласували: 14

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
7 гласували / 50%
На планина
4 гласували / 28.57%
На българското Черноморие
3 гласували / 21.43%