МАНДАТЪТ НА ДПС ЗА СЪСТАВЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО НЕ ПОЛУЧАВА ПОДКРЕПА ОТ ПАРТИИТЕ В 50-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ 

Автор: 5 GmediA 16:00, 10 юли 2024
Източник: БНТ
ДПС не получава подкрепа за съставяне на правителство с втория мандат. Това стана ясно от изявленията на парламентарно представените формации, които вече обсъждат възможностите за излъчване на кабинет при последния, трети опит. 

Още преди да е ясно кога президентът ще връчи проучвателния мандат на ДПС и преди изтичане на крайния срок, даден от председателя на парламентарната група на Движението Делян Пеевски, вече е ясно, че и този опит за излъчване на правителство ще се провали.

Първи официален отговор до ДПС изпратиха от ПП-ДБ: 

"Смятаме, че вашия подход няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната и да възстанови доверието на избирателите в институциите" се казва в писмото, подписано от председателя на групата Николай Денков.

От ГЕРБ бяха категорични, че няма да отстъпят от вече заявената позиция да не подкрепят следващи мандати след отхвърлянето на техния.

"Няма да подкрепим втори мандат. Позицията на ГЕРБ-СДС и по отношение на третия мандат остава непроменена", казва Бойко Борисов, който изпрати официален отказ до ДПС относно готовността за преговори за съставяне на правителство с втория мандат. 

В писмото Борисов препотвърди позицията, че на ГЕРБ-СДС няма да подкрепи втори мандат при никакви условия. Решението на партията остава непроменено и по отношение на третия мандат.

"Оценяваме Вашите усилия като втора политическа сила да съставите кабинет в рамките на 50-ото Народно събрание, но различията и противопоставянето между парламентарните групи не създават необходимата база за съставяне на стабилно правителство”, се казва още в писмото.

"Разчитаме на политическа зрялост в предстоящата предизборна кампания като предпоставка за съставяне на правителство в следващото Народно събрание", завършва председателят на ГЕРБ. 

Вече независимите депутати от несъществуващата група на "Величие" също обявиха, че няма да се включат в разговори. 

От БСП, "Има такъв народ" и "Възраждане" отказаха подкрепа за ДПС като мандатоносител, но обявиха, че ще положат всички усилия при последния опит за съставяне на кабинет.

Разминаха се по управленската формула - от "Възраждане" смятат тяхната: всички срещу ГЕРБ и ДПС, за единствено възможна и ще откажат да участват в преговори, ако някой друг получи третия мандат и покани всички от 50-ото Народно събрание.

Точно това предлагат от "Има такъв народ", за да излъчат експертен кабинет.

От БСП настояват за правителство на националното спасение.

И БСП няма да подкрепи кабинет с втория мандат

ПП-ДБ все още нямат един на позиция за кабинет с третия мандат. Две от партиите - ДСБ и "Да, България" искат да го получат и да предложат съответно техническо и програмно правителство.

От "Продължаваме промяната" обаче продължава да твърдят, че в този парламент не може да се постигне мнозинство за антикорупционно управление. След като на заседанието на парламентарната група снощи не е постигнато съгласие, днес лидерите на коалицията за събират в опит да вземат окончателно решение.

Днес Софийският градски съд заличи Корнелия Нинова като председател на БСП и представляваща партията.
На нейно място като изпълняващ функциите на председател е записан Атанас Зафиров.
 
Източник: БНР

Последни новини

Общо гласували: 14

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
7 гласували / 50%
На планина
4 гласували / 28.57%
На българското Черноморие
3 гласували / 21.43%