НИКОЛА И БОЙКА ВАПЦАРОВИ: 77 ГОДИНИ ОТ КРАЯ НА ЕДНА ВЕЛИКА ЛЮБОВ

Автор: 5 GmediA 11:30, 23 юли 2019

Днес се навършват 77 години от гибелта на Никола Вапцаров.

"Понякога ще идвам във съня ти,

като нечакан и неискан гостенин…”

Така звучат първите строфи на едно от най-съкровените, най-интимните и разтърсващи стихотворения в историята на българската поезия. Думите, с които броени часове преди смъртта си Никола Вапцаров се прощава със своята съпруга, със своята любима – Бойка.
Двамата се срещат за първи път край фабриката в Бараково през лятото на 1932 г. Бойка била поканена от група студенти и младежи от Горна Джумая (днешен Благоевград) на традиционния събор в близкото село Бараково. Приятелите ѝ възнамерявали да я запознаят с Никола, техен приятел, завършил наскоро Морското машинно училище във Варна. Срещата се състояла в ресторант „Картината”.

В мига, в който погледите им се преплели, двамата се влюбили един в друг.
Когато се венчават, родителите на Бойка са против. Те не са съгласни любимата им дъщеря да пристане на един мърлив и беден работник със съмнително настояще и неясно бъдеще. Въпреки неистовия плач на майка ѝ, Бойка се качва на файтона, с който Никола е дошъл да я вземе от дома ѝ в Горна Джумая (днешен Благоевград).

На 11 февруари 1934 г. Бойка се омъжва за него в Кочериново. Родителите ѝ не идват на сватбата. Двамата живеят заедно в Кочериново и София до арестуването на Никола.

От мига на първата им среща до фаталния край те непрекъснато са изправени пред чудовищни трудности и мизерия, сблъскват се с най-голямата трагедия в живота на един човек – почива 8-месечният им син Йонко. Второто им дете умира при преждевременно раждане.

Въпреки тегобите и отчаянието, въпреки сълзите и несгодите, нищетата и раздиращата болка, двамата остават верни на любовта си... до вечерта на 23 юли 1942 година. Тогава Вапцаров, обвинен в антифашистка дейност, е осъден на смърт.

Поетът е арестуван на 4 март 1942 г. като участник в подривна група, която е действала срещу немските войски в България. Групата е организирала снабдяването на съпротивата с оръжие, документи и квартири. Още същата вечер той е ескортиран до Гарнизонното стрелбище в София и... разстрелян...

Като поет Вапцаров е силно повлиян от творчеството на Яворов. Когато е влюбен, пише на Бойка: „Не си въобразявам, че съм Яворов, но ти можеш да бъдеш Лора…” Стихотворението „Прощално”, което Вапцаров пише в килията миг преди смъртта си, е символ на безсмъртието, което само истинската любов може да роди.

 

ПРОЩАЛНО

На жена ми  

Понякога ще идвам във съня ти,

като нечакан и неискан гостенин.

Не ме оставяй ти отвън на пътя –

вратите не залоствай.  

 

Ще влезна тихо. Кротко ще приседна,

ще вперя поглед в мрака да те видя.

Когато се наситя да те гледам –

ще те целуна и ще си отида.

 

Източник: Woman.bg

Последни новини

Общо гласували: 34

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Да
18 гласували / 52.94%
Не
16 гласували / 47.06%
Не ме интересува
0 гласували / 0%