БЪЛГАРИЯ Е СРЕД ТОП ЗАМЪРСИТЕЛИТЕ НА ПЛАНЕТАТА СЪС СЕРЕН ДИОКСИД

Автор: 5 GmediA 09:52, 19 август 2019
Източник: Снимка: Дневник

България се нарежда на 19-то място сред 20-те най-големи замърсители на планетата чрез създавани от човека емисии на серен диоксид. С 350 хиляди тона, изхвърлени в атмосферата тя е и единственият член на Европейския съюз в списъкъ. Всички емисии идват от въглищни електроцентрали, се твърди в доклад на Грийнпийс по данни от 2018 г., съобщи „Дневник“.

В него със спътници на NASA са проследени "най-горещите точки" на планетата, от които се изхвърля серен диоксид, информацията от тях е потвърдена и от измервания на място в САЩ и ЕС. Най-големите естествени източници са вулканите, но при човешката дейност две трети от емсиите от серен диоксид идват от централи, изгарящи въглища и петрол. Останалата част идва основно от петролните рафинерии и металургични центрове.

За България пише, че през 2017 г. ЕС е приел по-строги правила за сероводородните емисии от въглищни централи, но България им се противопоставя и продължава да позволява ТЕЦ-ове на нейна територия да работят по старите стандарти. В никоя друга страна в Европа топлоцентралите на въглища не са посочени като основният замърсител. По този показател на България компания правят Индия, Китай, Индонезия, Тайланд, Мароко, Южна Африка и Австралия.

Списъкът с 423 "горещи точки" по света включва три места в България. Под №33 е комплексът "Марица Изток" с трите едноименни централи и тази на "Брикел". Те заедно са изхвърлили 205 000 тона серен диоксид, твърдят от "Грийнпийс". Това е и дял от близо две трети от българските емисии. ТЕЦ "Бобов дол" е на 98-о място с 85 000 тона, а третият български район е Варна с дейността на "въглищна централа и химически индустриален комплекс", изхвърлили 60 000 тона.

Другите три държави от континента, които са сред "топ" замърсителите не са членове на евросъюза - това са Босна и Херцеговина, Сърбия и Украйна. Наскоро Европейската комисия заведе дело срещу България заради емисиите на серен диоксид. Министърът на околната среда Нено Димов отговори на новината за делото срещу държавата от Брюксел, че България влиза в нормите. 

Според анализа на "Грийнпийс" мястото на България в класацията на "горещите зони" на замърсяване със серен диоксид е резултат от неадекватна държавна политика спрямо Маришкия басейн и други въглищни райони в страната. 

През последните 5 години Китай постепенно излиза от ролята на най-замърсяващата държава на планетата, сочи докладът. Към момента той е изпреварен както от излъчващата най-много серен диоксид в света Индия, така и от Русия, която се нарежда на второ място. Норилск в северен Сибир е с голяма преднина най-замърсяващото място в света - 1.898 млн. тона серен диоксид през 2018 г.

Китай и Съединените американски щати, традиционните основни замърсители със SO2, успяват да намалят емисиите си. Те са постигнали това чрез преминаване към чисти енергийни източници. Китай също така драстично е подобрил стандартите си за емисии и прилагането на контрол.

 

Последни новини

Общо гласували: 45

Анкета

ЩЕ ОТИДЕТЕ ЛИ ДА ПАЗАРУВАТЕ В МОЛ?
Не, опасно е от заразяване с вируса
19 гласували / 42.22%
Да, няма страшно
16 гласували / 35.56%
Да, но с маска и ръкавици
10 гласували / 22.22%