ЗАСЕГА ШЕФЪТ НА БНР СЕ РАЗМИНА С ГЛОБА. СЕМ РЕШАВА ЗА ОСТАВКАТА МУ ИДНИЯ ПЕТЪК

Автор: 5 GmediA 16:31, 19 септември 2019
Източник: Снимка БГНЕС

СЕМ ще обяви на заседание следващия петък дали ще поиска оставката на генералния директор на БНР Светослав Костов, обявиха надзорниците на заседание днес.
Очакваше се днес те да обявят какви стъпки ще предприемат за кризата в радиото.
Окончателното решение обаче се отлага.

СЕМ обяви, че ще наложи глоба на БНР за нарушение на ЗРТ. Нейният размер ще бъде уточнен допълнително. Тя е за нарушение на два члена от медийния закон. По единия глобата е от 1000 до 7000 лева, а по другия - от 3000 до 20 000 лева.

Едната санкция е за нарушаване на индивидуалната лицензия заради спирането на сигнала, тъй като по закон Радиото трябва да предоставя 24 часа радио услуга. Втората санкция е, защото със заглушаването на ефира е нарушено гарантираното право на информация на гражданите.

В допълнение, СЕМ обяви, че ще изпрати до прокуратурата сигнал за оказван натиск, цензура и физически заплахи над служители в радиото. Сигналът е на базата на факти, изнесени по-рано днес от редколегията и журналисти от БНР пред членовете на Съвета.

Юристът на СЕМ Емилия Станева обяви, че за момента не са налице законови предпоставки за прекратяване на договора на генералния директор, тъй като няма системни груби нарушения в рамките на една година. За да има такава предпоставка, трябвало да са налице три такива нарушения.

Членът на СЕМ Бетина Жотева допълни, че призовава прокуратурата да свърши своята работа, за да може евентуалното решение на съвета да не падне в съда.

Ивелина Димитрова, също член на съвета, коментира, че очаква Светослав Костов да поеме своята отговорност за кризата.

 

Източник: offnews.bg

Последни новини

Общо гласували: 34

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Да
18 гласували / 52.94%
Не
16 гласували / 47.06%
Не ме интересува
0 гласували / 0%