SAN FRANCISCO BAY AREA СТИГНА ТРЕТОТО МЯСТО ПО БРОЙ НА МУЛТИМИЛИАРДЕРИТЕ СЛЕД НЮ ЙОРК И ХОНГ КОНГ

Автор: Соня Колтуклиева 17:41, 2 март 2019
Източник: Соня Колтуклиева

Цените на жилищата стават космически, Сан Франциско е 5-ят най-скъп град в света

Ако San Francisco Bay Area беше отделна държава, би била 19-та икономика в света - някъде след Холандия и преди Швейцария; със своите 8,75 милиона жители е 5-тата в САЩ и 41-та в света по население селищна система.

Сан Франциско Бей Ериа създава Брутен вътрешен продукт от 800 милиарда долара; намира се на второ място в Америка по концентрация на компании от Fortune 500, след New York Metropolitan Area.

Тук са централите на технологичните гиганти Google, Apple, Hewlett Packard, eBay, Cisco, Oracle, Netflix, Sony Interactive Entertainment и още - заводите на :Tesla, Chevron, Coca-Cola, Bayer; Ames Research Centre на NASA и Lawrence Livermore National Laboratory са разположени в Mountain View, градчето на Google, където гостувам за 10-тина дни. Тук за първи път видях новия модел Tesla и леката кола на Google.

През последните 4 години Сан Франциско Бей Ериа постига икономически растеж от 4,3%. Според Bay Area Economic Institute това се дължи на изключително високото ниво на образованост на хората тук; на бума на start-up фирмите; на високотехнологичната индустрия; на финансовите услуги и на пазара на имоти.

Регионът е на първо място в САЩ по БВП на глава от населението.

Сан Франциско Бей Ериа страда от липсата на жилища, което спъва още по-ускореното развитие на общността. Строителството изостава от наплива на нови жители, а цените са космически - вече един обикновен апартамент в Сан Франциско или Пало Алто струва колкото голяма къща с басейн в Бевърли Хилз.

Статистиките сочат, че 39% от населението дава над 30% от доходите си за наем.

Средният месечен наем на жилище от 85 кв.м. е 3 656 долара; режийните разноски за двама души месечно - 177 долара; месечният наем за 45 кв.м. студио в луксозен квартал е 3 120 долара...

Цените се вдигат главоломно, защото в Silicon Valey ежегодно нараства броят на хипер-богаташите като Марк Зукърбърг, Сергей Брин, Присила Чан... които към момента са 74 на брой и подреждат Сан Франциско Бей Ериа на трето място в света по мултимилиардери след Ню Йорк и Хонг Конг, преди Лондон и Москва.

Днес Сан Франциско е петият най-скъп град в света за живеене.

 

Сан Франциско, Соня Колтуклиева

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%