КОМИСИЯТА ЗА БНР КАНИ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА СЛЕДВАЩОТО СИ ЗАСЕДАНИЕ

Автор: 5 GmediA 17:29, 3 октомври 2019

Главният прокурор Сотир Цацаров ще бъде поканен на изслушване на следващото заседание на Временната комисия за проучване на фактите и обстоятелствата, свързани с прекъсване на излъчването на програма "Хоризонт", както и на твърденията за политически натиск върху ръководството и журналисти от БНР. Това решиха депутатите на първото заседание на комисията. Главният прокурор ще предостави данни докъде е стигнало разследването и какви са резултатите от него, предаде БНР.

Председателят на временната комисия Тома Биков от ГЕРБ обяви, че следващото ѝ заседание ще бъде на 10-и октомври. След това на изслушвания ще бъдат поканени членовете на СЕМ, генералният директор на БНР Светослав Костов и журналисти от радиото. Биков каза: "Тази комисия, доколкото ѝ е по силите, ще даде малко повече яснота на това, което се случва в БНР. Надявам се да не създадем свръхочаквания за това, че можем да издадем някакви присъда или че можем да разследваме нещо, но бихме могли да дадем повече видимост на процесите в БНР, което очевидно преживява криза".

Предстои да бъде направен и анализ от комисията на действащото медийно законодателство, и по-специално в частта за финансирането на БНР и БНТ. Тома Биков направи предложения във връзка с контрола:

"Може ли законодателно да направим така, че докато се харчат парите, да се осъществява този контрол. Аз му казвам валутен борд върху БНТ и БНР. Валутен борд, така както работи държавата. Не могат да харчат повече, отколкото са им дадени. СЕМ да изслушва, може да е на три месеца или на шест месеца, генералните директори и да видят докъде е стигнал бюджетът. И ако види закононарушение, да сигнализира определените органи, за да видят, че там се случва някакво закононарушение, така контролът ще бъде по-навременен".

Предложението за създаване на временната комисия беше направено от БСП. От ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят създаването на такава комисия и направиха и допълнително предложение, а именно - парламентът да възложи на Сметната палата да извърши одит в БНР за периода 1-ви януари 2017 г. – 30-и септември 2019 г.

Временната комисия е 10-членна и ще работи два месеца. Неин председател е Тома Биков от ГЕРБ, а зам.-председател е Александър Симов от БСП.

Последни новини

Общо гласували: 34

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Да
18 гласували / 52.94%
Не
16 гласували / 47.06%
Не ме интересува
0 гласували / 0%