СЪДЕБНИТЕ ЗАСЕДАТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ СА НА ИЗЧЕЗВАНЕ

Автор: 5 GmediA 13:02, 8 октомври 2019

Председатели на съдилища от цялата страна изразяват безпокойството си от наблюдавания отлив на желаещи да станат съдебни заседатели. Проблемът е особено отчетлив в някои градове, където може да стигне до невъзможност за разглеждане на наказателни дела.

Темата бе обсъждана на днешното заседание на Съдийската колегия на ВСС, където стана ясно, че мандатът на сегашните съдебни заседатели изтича към края на настоящата календарна година, но в някои градове от страната няма нито един кандидат. На други места пък желаещите са недостатъчно, съобщи „Дарик нюз“.

В тази връзка кадровиците приеха решение да сезират Министерството на правосъдието за проблема. Те настояват ведомството да направи оценка на въздействието на промените в Закона за съдебната власт от 2016 година, за да се установи дали отливът се дължи на завишените критерии, гласувани тогава. Според някои магистрати проблемът се корени до голяма в степен и в ниското възнаграждение.

Според Съдийската колегия е възможно да се помисли както за евентуални законодателни промени, така и за промяна на наредбата в частта за възнагражденията на съдебните заседатели.

Общо гласували: 37

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Не
19 гласували / 51.35%
Да
18 гласували / 48.65%
Не ме интересува
0 гласували / 0%