ВИЦЕПРЕМИЕРЪТ ДОНЧЕВ: НЯКОЛКО КАНДИДАТ-КМЕТА И ЕДНА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА СА ЗАМЕСЕНИ В ИЗПРАЗВАНЕТО НА УЧИЛИЩАТА

Автор: 5 GmediA 09:26, 9 октомври 2019
Източник: Снимка: Дневник

МВР и прокуратурата работят по случая в Сливен, Ямбол и Карнобат, където родители масово прибраха децата си от училище в понеделник, заради слух, че държавата ще им ги отнеме. Градският прокурор Иван Иванов потвърди за Нова телевизия, че по случая е образувано досъдебно производство за насаждане на неверни твърдения. Ако бъдат заловени хората, които са пуснали слуховете, могат да получат от 2 до 5 години затвор.

Има външни и вътрешни сили, които са замесени в цялото мероприятие”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова телевизия. „Това тече поне от половин година и не е толкова невинно, колкото изглежда на пръв поглед. Това не е поредната дигитална щуротия”, отбеляза той.

Дончев е категоричен, че отнемането на дете е крайна мярка, когато детето живее в опасни за здравето и живота му условия. „Рядка, драстична мярка, която е обект на съдебен контрол”, обясни вицепремиерът.

„Първо това е след всичките ни системни усилия да върнем децата в клас. 40 000 деца сме върнали. Второ няма как да не си мислим, че това има определени политически мотиви, най-малкото ескалира в определена предизборна ситуация”, коментира Дончев.

„Дали има замесени политици? Да! Има партии, които са пряко ангажирани с каузата. Поне няколко кандидат-кмета и една политическа сила са ангажирани. Доколкото знам е коалиционен партньор на левицата в няколко формата за местните избори”, заяви Дончев.

Днес обстановката в училищата е спокойна и повечето ученици се завърнаха в класните стаи.Общо гласували: 37

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Не
19 гласували / 51.35%
Да
18 гласували / 48.65%
Не ме интересува
0 гласували / 0%