В БЛАГОЕВГРАДСКО НА БУНТ СРЕЩУ „ИЗБОРНИТЕ ТУРИСТИ“

Автор: 5 GmediA 15:07, 27 октомври 2019
Източник: БГНЕС

По сигнал на жители от благоевградското село Рилци в избирателните списъци фигурират 67 Напрежение възникна по обяд днес пред секцията в село Рилци, община Благоевград. Местни хора се оплакаха, че хора, които никога не са били жители на селото гласуват при това със съдействието на полицията. Проверка установява, че това са жители от Северна Македония, които имат и българско гражданство.

На място има полиция, близо 100-на са тези срещу които протестират местните, болшинството македонци и жители на околните села. „Хора, които никога не са живели в селото, са регистрирани с цел да гласуват за да обърнат вота. Това са 87 македонци и 30-35 от други населени места. Между 8 и 10 от тях гласуваха. Записаха ни личните карти, а те ни лук яли, ни лук мирисали.

Това е същият пример като Несебър и Кресна, хора, които не живеят тука, а просто са регистрирани заради изборите.  Полицаят държеше хората под строй да влязат да гласуват. Ние сме подали сигнал в полицията още когато излязоха изборните списъци. Не бяха предприети мерки”, каза Ивайло Димитров. Той и приятелите му са категорични, че ще направят жива верига, за да не гласуват „пришълците”. Очаква се това да стане към 18 ч.

В  две от секционните комисии в село Микрево, община Струмяни, с преобладаващо ромско етническо население, са подадени няколко сигнала за нарушаване на реда и спокойствието, заяви председателят на ОИК Ваня Пецанова: "Сигналите са за това, че пред помещението има повече застъпници, отколкото е необходимо. Помещението - влизат, излизат. Дадени са указания, включително ОИК няколко пъти отива на място".

За възстановяване на нормалното протичане на изборите представители на ОИК са потърсили съдействието и на полицията.

Последни новини

Общо гласували: 34

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Да
18 гласували / 52.94%
Не
16 гласували / 47.06%
Не ме интересува
0 гласували / 0%