БиБиСи ЗА ОТСТРАНЯВАНЕТО НА АНДРЮ: ВСЕ ОЩЕ ИМАМЕ КОРОНА, КОЯТО СИ ЗАСЛУЖАВА ДА СЕ НАСЛЕДИ

Автор: 5 GmediA 15:35, 23 ноември 2019
Източник: 5GmediA

Защо кралица Елизабет Втора трябваше да отлъчи сина си принц Андрю, пита БиБиСи и разказва историята на една морална катастрофа.

Очакваха се радостни дни за кралица Елизабет II и херцога на Единбург, които отбелязаха 72-ата годишнина от сватбата си преди броени часове. Вместо това, в сряда, 93-годишниат кралица обяви оттеглянето на втория си син от кралските задължения.

Това се случи след като кралското семейство се оказа замесено в безпрецедентна криза заради интервюто по БиБиСи на принц Андрю; поводът - приятелството му с опозорения финансист Джефри Епщайн.

От една страна, принц Андрю заяви, че не съжалява за контактите си с този осъден сексуален насилник и сводник, но най-много критики предизвика очевидната му липса на съпричастност към страданието на жертвите на сексуален тормоз.

Атаката от британските медии беше безпощадна, а множество публични организации се дистанцираха от принца и неговите благотворителни каузи.

Ситуацията стана очевидно непоносима за Бъкингамския дворец. Принц Андрю, чиято официална титла е херцог на Йорк, пристигна в резиденцията на кралицата във вторник и в сряда вечерта беше освободен от династичните си привилегии.

В словото, с което херцогът призна оттеглянето си, той беше определено по-смирен и изпълнен със сажаление, отколкото в интервюто си за БиБиСи отпреди няколко дни. По-специално, Андрю обяви, че "е готов да помогне на разследващите органи, ако се налага".

Досега официални искания от американските власти не са отправяни, но ако бъдат заявени, това ще е следващата глава в тази срамна кралска сага.

Решението за „оттегляне“ беше представено като желание на самия херцог. Източник,  близък до кралското семейство,  заяви, че кралицата е участвала в дискусиите, както и брат му принц Чарлз, наследник на трона. Източникът казал пред CNN, че резултатът от разговора се счита за най-добрият път напред, тъй като нищо не е по-важно от самата кралска институция. Изводът: Андрю се е превърнал в слабост и трябва да си отиде.

Британските медии съобщиха в четвъртък, че оттеглянето на Андрю ще означава, че вече няма да получава доходи от кралската хазна, която по същество е разплащателна сметка, финансирана от правителството, която покрива разходите за пътуване, персонал, сметки и поддръжка на кралските дворци.

Говорител на Бъкингамския дворец заяви, че Андрю ще развива благотворителната си дейност, но без официална подкрепа от Двореца. "Херцогът ще продължи да работи за Pitch @ Palace, но това в бъдеще ще става извън неговите обществени задължения и отделно от Двореца", заяви говорителят. "Естествено, ще има преходен период, докато това се установи."

Новината за оттеглянето на херцога на Йорк едва ли ще помогне да се потуши бурята, която обгърна Андрю. Тя ще продължи, докато той не покаже достатъчно покаяние и, което е по-важно, съпричастност към истинските жертви тук - жените, пострадали от Епщайн.

Междувременно кралската институция се бори активно да овладее щетите.

"Скандалът нанесе огромна вреда на кралското семейство", заяви вчера пред CNN Питър Хънт, коментатор на кралската институция. Херцогът „отрови символа на Уиндзорския дом“, казва Хънт и допълва: „Дворецът отчаяно се надява, че тази отрова ще изчезне, след като се разделиха с принц Андрю“.

Публичните ангажименти на други членове на кралското семейство продължават. Неазвисимо от годишнината от кралската сватба в сряда, кралицата изпълянваше ангажиментите си както обикновено. Тя връчи награда на известния природозащитник сър Дейвид Атънбъро в Лондон.

А принц Чарлз - наследник на трона - и съпругата му, херцогинята на Корнуол, участваха в официална обиколка из Нова Зеландия. Още една кралска обиколка беше засенчена от проблеми у дома.

Но не очаквайте да видите кралското семейство да поема рискове, давайки интервюта на независими медии в скоро време.

„Много хора поставят под съмнение действията на цялото семейство, не на последно място и на кралицата, която е разрешила интервюто за БиБиСи “, казва Хънт.

Интервюто не би могло да се проведе без разрешението на монарха, твърди Хънт. "Тя трябва да научи за интервюто, да се съгласи на интервюто и голямата й погрешна стъпка и нейната неправилна преценка е била да позволи интервюто и то да бъде заснето в Бъкингамския дворец. Така в Бъкингамския дворец имате принц Андрю, който говори за действията на един педофил".

Всичко, което се случва сега, има за цел да защити кралицата. Андрю все още е неин син, кръвната връзка е неразрушима, но действията му я подкопават и тя нямаше друга възможност, освен да оттегли публичната си подкрепа за него. Основното задължение на монарха е да остави короната по-силна, сравнено с момента, в който я е получил. Андрю създаде проблем.

Кралицата носи короната само благодарение на мажоритарната си подкрепа в Парламента, който е единственият орган с правомощията да я премахне. Ето защо Андрю създаде уязвимост за нея и това стана очевидно в друг телевизионен епизод от тази седмица.

По време на първите лидерски дебати за предтоящите избори, премиерът Борис Джонсън и неговият основен опонент, лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин, бяха попитани дали монархията “изпълнява предназначението си“. Това доскоро щеше да бъде достатъчно, за да провокира реакция от Бъкингамския дворец - дори без да се отчитат отговорите.

"Отстраняването на принц Андрю е безпрецедентно. Трябва да се върнем назад до абдикацията на принц Едуард VIII през 1936 г., за да видим нещо донякъде подобно", каза Хънт.

"Позициите на монарха сега са поставени под въпрос през 2019 г., нещо немислимо преди няколко седмици. Темата се повдига в дебати по време на британската кампания за парламентарни избори. Тя се засяга и по време на включвания на слушатели по телефона по британските радиостанции. Това е доста необичайно и затова Британската монархия действа по този начин и толкова бързо, с отстраняването на принц Андрю от обществения живот. "

Британските таблоиди са убедени, че Андрю е бил натиснат, преди да склони да слезе от позицията си във „фирмата“. В четвъртък Daily Express излезе със заглавие на първа страница „ЗАСРАМЕН, АНДРЮ ОТСТЪПВА“, докато заглавието на Daily Mail казваше еднозначно: „ОТЛЪЧЕН“.

Ако наистина кралицата принуждава принц Андрю да отстъпи, то това е решение, напълно в духа на дългото й царуване, което винаги е поставяло дългът над всичко останало. Кралицата е доказала повече пъти, отколкото би искала да си спомня, че може да се възстанови след криза. Все още имаме Корона, която си струва да се наследи, коментира БиБиСи.

Последни новини

Общо гласували: 28

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
25 гласували / 89.29%
Не
2 гласували / 7.14%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 3.57%