ЕКСПЕРТИ: РЕАЛИЗАЦИЯТА НА „ЗЛАТЕН ВЕК“ НЯМА ДА ПОВЛИЯЕ НЕГАТИВНО НА ТРАФИКА В РАЙОНА

Автор: 5 GmediA 08:45, 27 ноември 2019
Източник: Колаж 5GmeadiA

Във връзка с последните публични становища на ИК Лозенец, според които построяването на сградата „Златен Век“ ще блокира околните улици, от “АРТЕКС” информират за резултатите от извършен транспортен анализ на трафика. „При реализирането на проекта не са налице предпоставки за какъвто и да било транспортно-комуникационен проблем в околната улична мрежа“, е заключението на експертите.

Според ИК Лозенец строежът на многофункционалната сграда „Златен Век“ ще повлияе негативно на трафика в района. „Златен Век е на 3 улици, които са по 2 метра – просто не ми се мисли, след като се построи какво ще се случи – там няма да има влизане, излизане“ – твърди Мариян Башур от ИК Лозенец.

Тъй като твърденията му не изглежда да почиват на експертна фактология, бихме искали да запознаем обществеността със специално изготвено транспортно проучване, чиято цел е да изследва транспортния трафик в района, в който се намира многофункционалната сграда „Златен Век“. Транспортният анализ съпоставя сегашното състояние на трафика с бъдещото – при функциониране на сградата.

При проучването е извършено ръчно преброяване на всички автомобилни потоци в 7 кръстовища около сградата и по бул. “Черни връх“ в пиковите часове. За да се постигне максимално точна обективност на проучването, местата на преброяване на трафика са предварително съгласувани с Отдел „Пътна полиция“ към СДВР.

Взети са предвид осигурените паркоместа в сградата и предполагаемият генериран от тях трафик в пиковите часове (7:30 – 9:30 и 17:00 – 19:00).

Заключението след транспортния анализ е категорично – „Пропускателната способност на околните улици позволява да се поеме натоварването от бъдещата сграда. При реализирането на проекта не са налице предпоставки за какъвто и да било транспортно-комуникационен проблем в околната улична мрежа. От гледна точка на транспорта и комуникациите се дава положително становище за изпълнението на тази сграда.“

Призоваваме ИК Лозенец да използват факти при формирането на аргументацията си, тъй като всяко становище без доказателства би могло да манипулира общественото мнение.

Бихме искали да обърнем внимание и на гражданите и медиите да бъдат внимателни и критични към всяка информация, която им се предоставя, както и да не правят прибързани заключения на базата на „безспорни твърдения“, които не са подкрепени с доказателства и факти.

Вярваме, че дейността на инициативните комитети и гражданските сдружения би била в обществена полза, ако предлагат решения на реалните проблеми на града, а не ако се стремят да спрат развитието му, се казва в позицията на “АРТЕКС”.

Последни новини

Общо гласували: 9

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
6 гласували / 66.67%
Да, напълно
3 гласували / 33.33%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
0 гласували / 0%