ПЪРВА РЕЧ НА ПОСЛАНИК МУСТАФА У НАС: НОВ ЕТАП В ОТНОШЕНИЯТА НИ СЛЕД СРЕЩАТА БОРИСОВ – ТРЪМП

Автор: 5 GmediA 09:45, 30 ноември 2019
Източник: БГНЕС

Първата публична реч на новият американски посланик Херо Мустафа бе изнесена в столичния хотел "Балкан" по покана на Атлантическия клуб. Речта е озаглавена „Американско-българските отношения: Следващите 30 години“.

„Заради българския народ съм оптимист за бъдещето на България и отношенията между нашите две страни”, каза посланик Мустафа. „Тази година се отбелязват 30 години от падането на Берлинската страна и 15 години от членството на България в НАТО. САЩ и България свършиха заедно много последните 30 години”. 

Посланик Мустафа отбеляза като важен резултат установяването на рамка за стратегическо партньорство, пътна карта за продължаване на плодотворното сътрудничество в три основни области на взаимен интерес - сигурност и отбрана, икономика, търговия и енергетика, засилване на демокрацията и върховенството на закона.

Посланик Мустафа подчерта, че България е надежден съюзник в НАТО на Балканите и припомни, че българските войници са се борили съвместно с американските в Ирак и Афганистан и двете страни имат съвместни операции в Либия, в Косово.

Посланик Мустафа коментира срещата на премиера Борисов с президента Доналд Тръмп, като я нарече „историческа”.

„България и САЩ навлизат в нов етап от дипломатическите си отношения", каза Херо Мустафа. „Надявам се, че всички сте прочели съдържателното и значително съвместно изявление, което произтече от тази среща. Друг важен резултат е установяването на Рамка за стратегическо партньорство – пътна карта за продължаване на нашето ползотворно сътрудничество в три важни области на нашия взаимен интерес: 1) сътрудничество в областта на сигурността и отбраната, 2) сътрудничество в областта на икономиката, търговията и енергетиката и 3) укрепване на демокрацията и върховенството на закона. Не се случва често да подписваме такива документи и фактът, че го направихме с България, е знак за важността, която отдаваме, и потенциала, който виждаме в тези отношения", каза Херо Мустафа.

„САЩ и България изградиха солидни отношения в областта на сигурността от падането на комунизма насам”, подчерта посланикът.

„И макар че вече правим толкова много неща заедно в сферата на сигурността, и двете страни сме съгласни, че искаме да правим още повече, надграждайки върху постигнатите успехи. Като част от Рамката за стратегическо партньорство ще започнем нов диалог за разработване на десетгодишна пътна карта, с която да продължим да развиваме двустранното  отбранително сътрудничество, за да противодействаме на морските, кибер- и хибридните заплахи в черноморския регион. Ще увеличим броя на военните учения с българските си колеги, включвайки по-комплексни и динамични съвместни тренировки и учения. Съединените щати също така ще продължат да подкрепят усилията на България за модернизация посредством предоставяне на  помощ в областта на сигурността и улесняване на достъпа до напреднали американски военни технологии. Освен текущите преговори за придобиване на нова военна техника, ние също така разглеждаме възможностите за съвместно производство на продукти с военно предназначение”, каза посланик Мустафа.

Гордея се с нашите здрави икономически отношения, коментира още посланик Мустафа. Тя припомни, че САЩ са от шестте най-големи инвеститори в България. „В идващите месеци ще свържем български компании с американски, като ще се съсредоточим върху сигурност, здравеопазване, технологии“, информира тя.

Посланик Мустафа отбеляза, че сътрудничеството по отношение на енергетиката е било ключова тема на разговорите в Белия дом. Тя декларира подкрепа за усилията на България за диверсификация на енергийните доставки, както и за участието в интерконектора при Александруполис.

Посланик Мустафа отбеляза, че, за разлика от "Турски поток", където България е транзитна държава, интерконекторът обещава България да стане истински хъб и регионален център за търговия на газ.Ще осигурим екип от американски технически експерти, които да прегледат необходимите възможности и да се включат в диалог с българските ни партньори, допълни посланикът.

„В ядрената област България е на прага да вземе важни решения. За тази цел ще доведем тук технически екип от американски експерти, който да оцени наличните възможности и да започне конструктивен диалог с българските си колеги относно най-доброто бъдещо развитие”, каза посланикът.

Колкото до върховенството на закона, до няколко дни у нас ще пристигне съветник от Департамента по правосъдие. С негова помощ ще се прилага регламент от щатското законодателство, който не позволява издаването на визи за чужди държавни служители и семействата им, които са свързани с корупция.

Посланик Мустафа подчерта важността на свободата на медиите и уважаването на малцинствата. Когато хората имат вяра в своите институции, България ще достигне своя потенциал, посочи тя.

Посланикът каза още, че САЩ са готови да окажат помощ в борбата с кибер престъпленията, за да се засили отбраната на България в областта на технологиите и иновациите. Искаме да гарантираме, че 5G мрежите ще бъдат изградени с подходящ контрол на сигурността, коментира още тя.

Последни новини

Общо гласували: 34

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Да
18 гласували / 52.94%
Не
16 гласували / 47.06%
Не ме интересува
0 гласували / 0%