СИЛИЦИЕВАТА ДОЛИНА Е УНИКАЛНО МЯСТО, КЪДЕТО СЕ СЛУЧВАТ НЕВЕРОЯТНИ НЕЩА

Автор: Соня Колтуклиева 08:20, 8 март 2019

От седмица съм в Silicon Valley и не преставам да се изненадвам. Не знам какво очаквах...нещо като Canary Wharf в Лондон, Financial District в Сан Франциско, Pudong край Шанхай...лъскави офис-сгради, ресторанти със звезди от Michelin, улици с Dior и Chanel...Нищо подобно!

Силициевата долина е конгломерат от градчета, преливащи се едно в друго, с типичните за Америка широки улици и огромни магазини, квартални ресторанти с евтини нечовешки големи порции, затворени комплекси с чудно хубави градини и водоскоци и...нещо удивително за моите представи - паркирани покрай шосето каравани и коли, в които живеят работници, даже инженери от технологичните гиганти.

Да имаш жилище тук се превръща в голям лукс за младите хора, въпреки високите им заплати. В San Francisco Bay Area наемите са най-високите в САЩ; с 30% над тези в Ню Йорк и два пъти по-високи, отколкото в Маями. Едноетажна Америка. Красиво е. Все едно се движиш в гигантски парк. Няма център като в европейските градове. Има мол. И той е центърът за разходки и общуване. Пало Алто shopping centre е много красив. И скъпо. Тук всичко е по-скъпо, отколкото очаквах, отколкото познавам от други места в Америка.

Седнахме трима души да вечеряме в италиански ресторант в Mountain View - малко скариди, малко телешко, без алкохол - 100 долара. Не че в София е по-евтино, де... “Силициевата долина е уникално място, където се случват невероятни неща. Нашата инономика се базира на високите технологии и се задвижва от иновациите”, каза на конференция кметът на Сан Хосе Сам Ликардо.

Безработицата е 2,15 % при средно ниво за САЩ - 3,9% от активното население. През 2018 г. в Силициевата долина са разкрити 35 600 нови работни места, след рекорда през 2017 г.- 47 300. През 2018 г.средният доход на едно семейство е 118 357 долара - при средно равнище за щата Калифорния - 71 805 долара и за цялата страна - 60 336 долара. Броят на семействата с приход над 150 000 долара годишно е нарастнало с 35% от 2013 година насам. В същото време, обаче, процентът на домакинствата с приходи между 50 000 до 75 000 е скочил с 22%.

Всички тук са много потайни за работата си, всяка компания ревниво пази новите си разработки, “кражбите на мозъци” сигурно са най-активните в света. П.П. Silicon Valley ( Силициевата долина) обхваща Santa Clara County, San Mateo County, San Francisco, районът на Fremont-Newark от Южна Alameda County и северната част на Scotts Valley със Santa Cruz.

 

 

Сан Франциско, Соня Колтуклиева

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%