БСП ИЗБИРА ЛИДЕР С ПРЯКО ГЛАСУВАНЕ НА 26 АПРИЛ

Автор: 5 GmediA 10:30, 15 декември 2019
Източник: БГНЕС архив

На 26 април догодина БСП ще проведе първия си пряк избор за председател. Всеки член на партията ще има право да гласува, реши Националният съвет. Ако се стигне до евентуален балотаж, той ще се състои на 3 май. Според досегашните правила лидерът беше избиран от Конгреса на партията.

Членовете на пленума одобриха и състав на Централна комисия по провеждане на избора. Председател на комисията ще бъде Емил Войнов. Пред медиите зам.-председателят на БСП Деница Златева уточни, че много предложения са били направени в хода на изработването на правилата и че от БСП са използвали европейски опит, защото прекият избор е популярна практика при европейската левица.

“Имахме конструктивен пленум, защото приехме правилата, по които ще бъде избиран пряко за първи път в историята на БСП бъдещият председател на партията. Чуха се много предложения, някои от тях бяха приети, по тези правила се работи почти година. Ще има ясен и прозрачен процес – и при предизборната кампания, и при процеса на съставяне на избирателните списъци, процеса на организация на изборната кампания, изборния ден. Имаме Централна комисия по подготовка на избор, съставена от 9 члена – тя беше избрана днес”, уточни Златева.

“Всеки социалист ще може да участва в прекия избор, достъпни ще бъдат секционните избирателни комисии. В един ден ще се проведе гласуването. Мисля, че въвеждаме един нов стандарт на демократична процедура и ангажираност на всеки един партиен член в избора на бъдещия председател”, подчерта още Златева. Зам.-председателят на левицата изрази надежда, че ще има интересна предизборна кампания. Тя обясни, че всеки трябва да представи платформата си и виждане за развитие за развитието на партията. “Това трябва да бъде сблъсък на идеи, а не сблъсък на това кой харесва или не харесва ръководството”, заключи Деница Златева.

Преди началото на пленума Борислав Гуцанов от Националния съвет на БСП изрази очакване за напрегнат пленум:  „Мисля, че не трябваше да има пряк избор. А за самите правила мисля, че националният съвет ще ги промени по начин, по който да има максимално честен избор на председател“, заяви Гуцанов. Той е един от 50-тината членове на БСП, поискали оставката на Корнелия Нинова заради резултатите от местните избори.

Предизборната кампания на кандидатите ще стартира 30 дни преди първият тур на 26 април. Днес конкретни кандидатури не са били обсъждани.

Националният съвет на БСП решава и дали ще има наказания за 27-те депутати, подкрепили кандидатурата на Сотир Цацаров за председател на Антикорупционната комисия въпреки решението на парламентарната група за вот „против“.

Част от гласувалите „за“ коментираха, че не очакват санкции, а дали има разцепление в групата, ще проличи след време. Не можело да се говори и за бламиране на лидера Корнелия Нинова, а за пукнатини, а въпросът за личната отговорност ще се носи пред избирателите.

Последни новини

Общо гласували: 34

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Да
18 гласували / 52.94%
Не
16 гласували / 47.06%
Не ме интересува
0 гласували / 0%