СЪДЪТ НА ЕС: ОРИОЛ ЖЮНКЕРАС Е С ИМУНИТЕТ НА ЕВРОДЕПУТАТ И ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОСВОБОДЕН ОТ ИСПАНСКИЯ ЗАТВОР

Автор: 5 GmediA 12:01, 19 декември 2019
Източник: БГНЕС архив

Испанските съдилища е трябвало да освободят каталунския активист за независимост Ориол Жункерас от затвора, за да може да поеме функциите си на депутат в Европейския парламент. По този повод българският дипломат Жожерта Пехливанова написа:

„Съдът на Европейския съюз в Люксембург се произнесе преди малко, че лидерът на Каталунската републиканска левица О. Жюнкерас е с имунитет на евродепутат след избирането му. Европейският съд отговаря на запитването на Жюнкерас, който е в затвора и с 13-годишна присъда за провеждане на референдум за независимост на Каталуния, октомври 2017г.. Очаква се Жюнкерас да бъде освободен , както и това решение да се приложи и към каталунския лидер Карлес Пучдемон и съветника-бивш министър Комин, които са в изгнание в Брюксел и също са избрани за евродепутати, но Испания препятства участието им в Европарламента. Съветът на ЕС в Люксембург е върховен орган и е в състав от 28 съдии и 9 генерални адвокати с право да упражнява контрол за  законосъобразност, както и да тълкува правото на ЕС.“

С решението си съдът„налага отмяна на всяка мярка за временно задържане, наложена преди обявяването на избирането му", постанови съдът в решение, прочетено от председателя на институцията Коен Ленартс.

Последни новини

Общо гласували: 34

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Да
18 гласували / 52.94%
Не
16 гласували / 47.06%
Не ме интересува
0 гласували / 0%