ЖЕНСКИЯТ СКИ ЕЛИТ СИ ПРАВИ СРЕЩА В БАНСКО

Автор: 5 GmediA 11:21, 18 януари 2020
Източник: БГНЕС

Ски курорт №1 Банско ще приеме от 24-и до 26-и януари за седми път стартове за Световната купа в алпийските ски. За тях под Тодорка идват 57 състезателки от 14 нации, които ще карат 2 спускания и един супергигантски слалом. Сред тези които са заявили, че ще стартират в Банско са носителката на големия кристален глобус Микаела Шифрин (САЩ), която е и действаща олимпийска и световна шампионка, първата в алпийската комбинация от олимпиадата Мишел Гизин (Швейцария) и тази от световното Уенди Холденер (Швейцария), златната медалистка в спускането от световното в Оре 2019 Илка Стухец (Словения), примата в скоростните дисциплини на Италия София Годжа.

 Единствената действаща състезателка спечелила в ПьонгЧанг титли в два различни спорта (ски - Супер-Г и сноуборд - паралелен гигантски слалом) Естер Ледецка (Чех) пристига първа от всички в Банско. Преди 2 години Ледецка спечели в Банско победа в паралелния гигантски слалом. 

Новината бе обявена на специалната пресконференция на БФСки в която участваха Цеко Минев, председател на федерацията, неговият заместник Георги Бобев, Виктор Гичев, директор на Световната купа в Банско и спонсорите на най-голямото спортно събитие в България за 2020. Организаторите са изправени пред истинско предизвикателство, защото само преди дни стана ясно, че Банско ще приеме отложения старт във френския курорт Вал Д'Изер.

В зоната на финала на Бъндеришка поляна ще бъде изградена трибуна за около 5 хиляди зрители, както и допълнителна инфраструктура за състезателките и техните екипи, за официалните гости и за медиите. Около хиляда души ще бъдат ангажирани за организацията на стартовете. Двата старта в спускането ще са на 24 и 25 януари, а супергигантския слалом е на 26-и. 

 "За пореден път сме изправени пред едно сериозно предизвикателство, каквото е Световната купа. Ще се разиграят 300 точки за световната купа, които могат в края на сезона да се окажат решаващи за спечелването на Големия кристален глобус", каза Цеко Минев. 

Директорът на състезанията Виктор Гичев заяви, че подготовката на трасето върви по план.  

"В Банско има достатъчно технологичен сняг, който покрива стандартите за провеждане на състезания за Световната купа. Днес приключваме със заледяването на трасето. Хубавото е, че водата, която сме използвали, много добре е навлязла в снега и в комбинация със студеното време имаме твърдост на снега от 40-50 сантиметра, а в идните дни се надявам да я увеличим до 80 сантиметра. Вече се поставят и обезопасителните мрежи по трасето и до 19-и трябва да сме приключили. От 20-и започваме тестове на трасе и подреждане на врати", коментира пред журналистите Виктор Гичев.

 На срещата с медиите стана ясно, че само Банско и канадският курорт Лейк Луис са единствените с три скоростни дисциплини (2 спускания и един Супер-Г). от 20-те домакина на стартове в редовния сезон на Световната купа. 

25 телевизии от цял свят ще отразяват пряко и на запис стартовете от Банско. Трите старта ще бъдат снимани с 28 камери. Акредитирани до момента са 100 журналисти от 10 нации

Тагнато в: Банско , ски , жени

Последни новини

Общо гласували: 9

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
6 гласували / 66.67%
Да, напълно
3 гласували / 33.33%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
0 гласували / 0%