ОБЛАЦИ НАД БЪКИНГАМ, КРАЛСКОТО СЕМЕЙСТВО ПОНАСЯ УДАР СЛЕД УДАР

Автор: 5 GmediA 16:18, 19 януари 2020
Източник: 5GmediA

Мегзит тотално измести Брекзит от интереса на британските медии. Новините за отцепниците от кралското семейство гърмят като сводки за военни действия: час след час, даже в петък вечер. Снощи се появи официално съобщение на Бъкингамския дворец, че на Хари и Меган се отнемат кралските титли His Royal Highness и Her Royal Highness; те не могат вече да представляват кралицата; отказва им се достъп до публични средства; трябва да възстановят 2,4 милиона GBP, похарчени за ремонт на къщата им в Уиндзор, която все пак остава техния английски дом, в който младоженците се нанесоха след сватбата им, струвала на данъкоплатците 32 милиона паунда.

Какво се случи?

Дали Хари е дълбоко травмиран от трагедията с майка му, за чиято смърт той вече многократно обвини медиите и папараците? Дали не се страхува, че публичният интерес към живота им ще разбие семейството им, ще нарани след време сина им Арчи? Дали манталитетът му на party boy не се бунтува срещу сковаващите правила на кралското благоприличие?

Може би Меган, която беше второстепенна актриса, си е помечтала за холивудски блясък, използвайки огромния интерес на американците към житейската й роля на принцеса. Преди няколко дни медиите на Острова показаха една кратка среща по време на прием в Лондон между принц Хари и изпълнителният директор на Disney, на която той му казва, че Меган си мечтае да озвучи героиня на някой от филмите на Disney ... шокът на човека от филмовото студио беше очевиден.

Вероятно Хари и Меган, които много си харесват бранда Sussex Royals, лъчезарно смятат да се издържат от него. Как ли?!

Както казах в интервю за Ива Дойчинова по БНР: лесно е да се правиш на независим с държавна издръжка. Хари и Меган вече ще трябва сами да поемат разходите за живота си. Във Великобритания и в Канада веднага започнаха дискусии кой ще плаща за въоръжената денонощна охрана, която излиза на британските данъкоплатци 600 000 GBP годишно. Канадските власти нямат бюджет за охрана на двойката, която вече не е част от кралското семейство.

Един след друг забръмчаха въпроси: как Меган ще продължи да живее като “обикновена гражданка” в Англия, след като няма settled status, нито британски паспорт; как Хари ще живее в Канада като няма гражданство или временно жителство; ще могат ли двамата да работят, ако нямат канадски работни визи, а Хари няма американска зелена карта?

Не е лесно да живееш като принц и принцеса извън двореца, никак не е лесно.

Коментаторите определят Мегзит като третият най-болезнен трус за монархията в последните 85 години след абдикацията на крал Едуард Осми, смъртта на принцеса Даяна.

Според мен, много по-голям от само-отлюспването на Хари е скандалът с чичо му Андрю, вторият син на кралица Елизабет Втора и принц Филип. Той беше прогонен от кралския двор след интервю по БиБиСи, в което отново засвидетелства приятелската си лоялност към американския милионер Ъбстийн, самоубил се в затворническата килия, след като беше осъден за сексуални престъпления. Както е известно, няколко жени обвиниха Ъпстийн и съдружничката му, че са били използвани като секс-кукли за приятелите им, между които и принц Андрю.

Кралица Елизабет Втора е на 93 години, принц Филип е на 98 години. Господ здраве да им дава! Но вече се появяват все по-силни гласове в Канада, Австралия, Шотландия за получаване на пълна независимост от Короната след смъртта на най-дълго управлявалия монарх в историята.

Истина е, че британските таблоиди простреляха Меган Маркъл в сърцето. Те са пословични с бруталността си. Меган не беше подготвена за всекидневната безпощадна канонада. През последните 7 години преди да се омъжи за принц Хари, тя беше живяла спокойно и безгрижно в Торонто, където се снимаше за телевизионния сериал Suits. В Канада има строги закони срещу вмешателството в личното пространство, срещу обидите и унижаването на човешкото достойнство. И във Великобритания има, но таблоидите печелят от клюките повече, отколкото губят от съдебните постановления за лъжи и компромати. Жълтите вестници са много изобретателни. Нали тъкмо във Великобритания, след нечуван скандал, беше закрит най-старият жълт вестник с тираж 10 милиона броя седмично - “News of the World”, след като разследване установи как репортерите са хаквали телефоните на знаменитости и са манипулирали гласовата поща на отвлечено и убито момиче...

На мен ми се струва, че на решението да не живеят постоянно във Великобритания, е повлияло излъчването по LONDON Live между Коледа и Нова година на един доста посредствен филм, който не е излъчван по екраните, а само на дигитална платформа; в него героинята на Меган Маркъл е златотърсачка, съблазнителка, купонджийка, разголваща се в креватни сцени. Тази подигравка дойде на фона на спокойната ваканция в Канада на Хари и Меган, топло обгрижвани с внимание от всички.

...И така. What’s next for Megxit? Както отбеляза един коментатор, сценаристите на хитовия сериал The Crown дори не биха си помечтали за такова сензационно развитие на Royality Show.

Последни новини

Общо гласували: 28

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
25 гласували / 89.29%
Не
2 гласували / 7.14%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 3.57%