БЗНС: РАДЕВ ВИНАГИ ОБСЛУЖВА ЧУЖД СЦЕНАРИЙ

Автор: 5 GmediA 09:37, 5 февруари 2020

Днес, когато Румен Радев радикално предизвиква цялата политическа система, трябва внимателно да си дадем сметка за неговите цели и чий интерес седи зад публичния му образ. В ролята си на президент Радев се появи на българската политическа сцена като човека на Кремъл у нас. Почти всичките му действия говореха за стремеж към безцеремонно налагане на руските интереси в българската икономика и политика. 

Той беше предварително режисиран образ, базиран на силна хибридна стратегия. Измъкнат от армията с облика на генерал от НАТО, тази фасада трябваше да спомогне за преодоляването на скептицизма на обществото към връщането на БСП на власт. Хибридният образ на надпартиен военен беше последователно лансират от двете откровено прокремълски партии - АБВ и БСП 

Още с първите реални властови прояви обаче всякакви съмнение относно ролята на Радев изчезнаха. Стана очевидно, че неговата цел е да дестабилизира управлението, така както БСП никога не би успяла, използвайки властови лостове и хибридни инструменти за влияние. Доказа го веднага! Още първият му служебен кабинет на свое заседание гласува избор на самолета „Грипен“, а министрите в него изпълняваха ролята на разследващи полицаи, на които беше поръчано да фабрикуват сигнали за „престъпното“ управление на предшествениците си. Разпитваха се хора, уволняваха се експерти.  Упражняваше институционален натиск, използвайки армията – най-ярките примери са безпрецедентният бунт на военните летци и закупуването на не-натовско оръжие. Възползваше се от присъствието си на различни международни форуми, за да пропагандира необходимостта и ползите от свалянето на санкции срещу Русия.

БЗНС няма никакво съмнение, че президентът Радев и днес с разрушителния си призив поема чужд курс. Да радикализираш политическата система, без да участваш като ясно заявен политически играч, е опит да се саботират фундаменталните норми. Ако Радев иска власт, нека излезе с БСП или със своя формация и да победи честно на избори. Недопустимо е да руши демократичните баланси, скрит зад националноотговорната институция на Президентството. 

БЗНС за пореден път категорично разобличи стратегията на Радев да овладее властта в държавата чрез скандали. Алармираме, че при парламентарна криза цялата държавна власт попада в ръцете на служебния кабинет на Румен Радев. Това е неговата цел. Такава поръчка изпълнява - да управлява без парламент или в условията на бъдещ фрагментиран парламент. Подобно управление до съставяне на ново правителство ще даде неконтролируемо силна и еднолична власт в ръцете на проруски настроения президент Радев. За целите на неговата стратегия той използва отново хибридна политическа игра. Говори за промяна в конституцията, без да предлага нищо конкретно, единствено с цел да овладее дискурса на демократите, борещи се за реформа в съдебната система от години. Следвайки същата логика, той забави, но все пак издаде указ за назначението на Иван Гешев за главен прокурор, като симулира, че импонира на демократичния процес. Изцяло за хибридна заблуда не дава и отговор дали ще отиде в Кремъл, за да почете имперската власт на Путин. Като творение на Решетников, Дугин и службите на Кремъл Радев брани ревностно техния дългосрочен интерес към България. Те гледат на държавата ни като на оръжие срещу западната цивилизация, а на българския президент като на свой агент, който са успели да „инсталират“ на силна властова позиция. 

Всичко това потвърждава, че зад действията на Радев стои интересът на Кремъл в България – да сме разколебана, бедна и напълно зависима от Русия държава.

Последни новини

Общо гласували: 87

Анкета

ТРЯБВА ЛИ ДА БЪДЕ УВОЛНЕН ПРЕЗИДЕНТСКИЯТ СЪВЕТНИК ПЛАМЕН УЗУНОВ, ЗАРАДИ СРЕЩАТА СЪС СКАНДАЛЕН МИТНИЧЕСКИ ШЕФ?
Да, веднага
65 гласували / 74.71%
Не мога да преценя
20 гласували / 22.99%
Не е необходимо
2 гласували / 2.3%