ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ: ОБРАЗОВАНИЕТО Е В ОСНОВАТА НА ТОВА БЪЛГАРИЯ ДА СЕ РАЗВИВА КАТО ЕКОЛОГИЧНА ДЪРЖАВА

Автор: 5 GmediA 11:43, 12 февруари 2020
Източник: Снимка БГНЕС

От вас зависи дали България ще има висока амбиция да се развива като държава с екологичен фокус. Това каза президентът Румен Радев по време на посещението си в Лесотехническия университет, цитиран от "Фокус".

„Климатичните промени, поголовното изсичане на горите, замърсяване на почвите, водите, изчезване на цели биологични видове, замърсяването на въздуха, това са глобални проблеми. Въпросът е къде е нашето място, с какви средства, форми, методи, научни практики-приложни програми България участва в този процес. Участва в целите за устойчиво развитие на ООН, ще участва в Зелената сделка на ЕС“, каза Радев.

„Както виждате тази сделка оттук вече започва да доминира в нашето настояще, но доминира и нашето бъдеще до 2050, където е поставена една изключително амбициозна цел - да постигнем климатично-неутрална икономика. Аз бих казала климатично-неутрално мислене и начин на живот. Не е лесно да се развива такава икономика. Въпросът е в начина на мислене, в начина на производства на енергия, в начина на живот как оползотворяваме всички ресурси около нас“, подчерта Радев.

„Това няма как да стане без образование. Няма как да стане без цялостната околна среда, в която е поставен човекът. От вас ние очакваме да задавате темпото и посоката на тези промени. От вас зависи дали България ще има висока амбиция да се развива като държава с екологичен фокус, като държава с развитие на устойчиви екосистеми. Дали ще имаме амбицията да развиваме тези технологии, които ще бъдат решаващи“, допълни президентът.

Последни новини

Общо гласували: 87

Анкета

ТРЯБВА ЛИ ДА БЪДЕ УВОЛНЕН ПРЕЗИДЕНТСКИЯТ СЪВЕТНИК ПЛАМЕН УЗУНОВ, ЗАРАДИ СРЕЩАТА СЪС СКАНДАЛЕН МИТНИЧЕСКИ ШЕФ?
Да, веднага
65 гласували / 74.71%
Не мога да преценя
20 гласували / 22.99%
Не е необходимо
2 гласували / 2.3%