БАНСКО ПОСРЕЩА КРЪГ ОТ СВЕТОВНИТЕ КВАЛИФИКАЦИИ ПО ФРИЙРАЙД

Автор: 5 GmediA 12:38, 5 март 2020

Банско ще бъде домакин на Bansko Freeride 2020 от 20 до 22 март , съобщиха от БФ Ски . Ски зоната ще посрещне едни от най-големите имена на световната фрийрайд сцена в ските, и в сноуборда. Поводът е международното състезание по фрийрайд 3, квалификационен кръг от световните серии на Freeride World Tour.

 

Фрийрайд, извънпистово каране, необработени терени, приключение или за много от нас - просто ски. За някои това е хоби, за други е страст и начин на живот. Това е най-чистата разновидност на карането в планината, съществуваща от хилядолетия - още откакто човекът е навлязъл в зимната планина и някак си е измислил много естествен и лесен начин да се придвижва в нея - с две дъски на краката.

В днешно време свободното каране на ски и сноуборд е един от най-популярните стилове в спорта и също така - най-развиващият се. В цяла Европа, Америка, Нова Зеландия, Япония и много други страни фрийрайдът е огромна част от зимната планинарска култура, занимание с дългогодишни традиции и е практикуван от малки деца до баби и дядовци. Свободно и без забрани. Провеждат се световни серии от състезания по фрийрайд на пет континента. Филмовата индустрия всяка година създава продукции, които достигат до милиони хора по света. В производството на ски и сноуборд, екипировката за извънпистово каране е най-развиващият се дял. За зимните курорти фрирайдът е начин да привличат много нови клиенти и затова правят всичко възможно в ски зоните им, той да е достъпен и максимално безопасен. За всички фрирайдът е нещо съвсем нормално и естествено.

В световен план фрийрайдът е най-бързо развиващият се дял от зимната спортна индустрия. Броят на хората, които практикуват спорта прогресивно нараства всяка година, и все повече деца проявяват интерес да карат, да се състезават и да се развиват професионално в тази посока. Freeride е стил на каране на ски и сноуборд, който се изпълнява на естествен, необработен, извънпистов терен. Спускане по недокоснати склонове, покрити със свеж прахообразен сняг; freeriding-a е просто най-чистата форма на ски и сноуборд.

Световния тур на Freeride World Tour (FWT) е световната верига състезания за фрийрайд в дисциплините сноуборд и ски, в която участват най-добрите състезатели в света. Те се състезават по най-легендарните и предизвикателни алпийски терени в най-известните ски курорти в целия свят. Световните квалификации Freeride World Qualifier (FWQ) са предназначени да развиват таланта и уменията на бъдещи спортисти. Състезателите натрупват точки, участвайки в 60 събития, проведени по целия свят (включително четиридесет в Европа).

Организаторите на Bansko Freeride World Qualifier информират, че след снеговалежа има подобрение по състезателния склон и около 30-40см нов сняг на подветрената страна на връх Тодорка. В следващите дни предстоят тестове на стабилността на снежната покривка от екипа по обезопасяването на склона, както и започване на работа по подготовката на площадката за зрители и съдии на състезанието.

От Bansko Freeride ще посрещнат някои от най-добрите световни спортисти, a развитата ни туристическа инфраструктура и автентичната българска култура гарантира, че Банско ще осигури топло посрещане на всеки спортист и посетител по време на състезанието. Сцената за изява ще бъде важна и за развитието на българските таланти в съответните дисциплини- ски/сноуборд, мъже и жени.

 

Тагнато в: Фрийрайд , Банско

Последни новини

Общо гласували: 9

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
6 гласували / 66.67%
Да, напълно
3 гласували / 33.33%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
0 гласували / 0%